Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 0,25 сек на тур коствали повредите по Е21 на Кими, твърди Перман

0,25 сек на тур коствали повредите по Е21 на Кими, твърди Перман

47
0
Кими Райконен

Втори подиум за сезон 2013 г. спечели Кими Райконен, финиширайки втори в Гран при на Китай днес. Финландецът преодоля повредите в носа и предното си крило след удар със Серхио Перес (Макларън) и компенсира не толкова добрия си старт с чудесно каране. Това означава, че е само на три точки зад Себастиан Фетел (Ред Бул) в генералното класиране.

Съекипникът му Ромейн Грожан продължи да има трудности с колата си и в надпреварата. Французинът все пак записа актив, след като видя карирания флаг девети поред. И двамата пилоти на Лотус стартираха с гуми софт и направиха по три спирания в бокса, при които сложиха по-твърдата смес – медиум.

Второ място не е съвсем това, което искахме, но при конкретните обстоятелства беше най-доброто. Не съм на 100% щастлив, тъй като не спечелихме. Но положението е такова, каквото е, а и второ място е добър резултат след лошия старт и инцидента с Перес. Беше доста трудно. Очевидно е, че болидът не е създаден така, както бе през голяма част от състезанието. Но останах изненадан колко добре вървеше въпреки повредите. Да, имаше някои грижи с управлението – не беше идеално, но трябваше да се адаптираме и имахме достатъчно скорост – обясни Кими.

Според шефа операции на пистата Алан Перман повредите по Е21 са коствали повече от две десети от секундата:

– Губехме около 0,25 сек на обиколка. Освен това Кими загуби доста аеропритискане, иначе щеше да е в състояние да притисне Фернандо [Алонсо]. Стартът бе интересен, той отиде малко назад, но след като сложи медиум всичко тръгна сравнително гладко. Нямаше как да задмине Люис [Хамилтън] на пистата, въпреки че вървяхме с подобно на неговото темпо и дори може би бяхме по-бързи. Това означаваше, че трябва да опитаме да го изпреварим при питовете и това се получи перфектно.

Грожан пък изобщо не бе доволен от деветата позиция, след като стартира от шесто място на грида и смяташе, че има добър шанс да финишира в топ 5. Той сподели, че е направил каквото е могъл, но не се е получило добро представяне.