Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 0,6 сек на тур е разликата между ултрасофт и суперсофт според Пирели

0,6 сек на тур е разликата между ултрасофт и суперсофт според Пирели

37
0

Разликата между гумите ултрасофт – най-меките, с които отборите от Формула 1 разполагат през уикенда в Канада – и суперсофт е около 0,6 секунди, смятат от доставчика Пирели.

Изводът бе направен въз основа на резултатите от петъчните свободни тренировки на пистата „Жил Вилньов” в Монреал. В тях тимовете използваха и трите налични смеси – софт, суперсофт и ултрасофт. Люис Хамилтън (Мерцедес) бе най-бърз и в двете сесии, които се проведоха при сравнително хладно време. В първата тренировка температурата на въздуха бе едва 14 градуса и ниските стойности предизвикаха притеснения относно загряването на гумите.

От Пирели обаче отбелязаха, че грейнингът на гумите е нормално явление за началото на уикенда в Канада. Очаквано той намаля в течение на изпитанията, а доставчикът очаква и разликата между ултра- и суперсофт да се свие.

„Отборите имаха възможност да изпитат и трите типа гуми, въпреки че условията не бяха леки заради ниската температура на пистата”, коментира спортният директор на Пирели Пол Хембри. „В Канада винаги се получават интересни състезания. От видяното досега може да се заключи, че нивата на износване са доста ниски, дори с ултрасофт.”

Хамилтън от своя страна изрази изненада от разликата между себе си и съотборника си Нико Розберг. Трикратният световен шампион бе убеден, че е в състояние да подобри постижението си: „В една от бързите обиколки вървях с десета и половина от секундата по-добре, така че знам, че мога да съм по-бърз. Не съм наясно какви бяха проблемите на Нико, изглежда той имаше повече грижи. Ферари изглежда са бързи. Мисля, че имат ново турбо и според мен са с по-добра скорост на правите. Не знам дали са карали на максимални режими на задвижващата си система, за да проверят. Мисля, че вероятно са го сторили. Надявам се на хубаво състезание тук. Суперсофт се износва малко повече от останалите смеси, но ако остане сухо, едва ли ще имаме особени грижи по отношение управлението на гумите.”

Най-добрите времена

Първа тренировка

1.

Хамилтън

Мерцедес

1:14.755

нов суперсофт

2.

Розберг

Мерцедес

1:15.086

нов ултрасофт

3.

Фетел

Ферари

1:15.243

нов суперсофт

Втора тренировка

1.

Хамилтън

Мерцедес

1:14.212

нов ултрасофт

2.

Фетел

Ферари

1:14.469

нов ултрасофт

3.

Розберг

Мерцедес

1:14.738

нов ултрасофт

Най-дълги серии

софт

Палмър (Рено)

42 об.

суперсофт

Хюлкенберг (Форс Индия)

28

ултрасофт

Розберг (Мерцедес)

29

 

Грожан (Хаас)

29