Начало Автомобили 100 000-ият Skoda Citigo слезе от поточната линия в Братислава

100 000-ият Skoda Citigo слезе от поточната линия в Братислава

80
0
Skoda Citigo

100 000-ият автомобил Skoda Citigo слезе от поточната линия на завода на Volkswagen в Братислава.

Първият градски автомобил на марката бе представен в края на 2011 г. и оттогава се радва на успешно присъствие на световния пазара. Моделът впечатлява с щедрото си пространство, добри решения, нисък разход на гориво, високо ниво на безопасност, лесно управление, изчистен дизайн, както и отлично съотношение цена-качество. Продажбите на модела през 2013г. са се увеличили с цели 51%.

Фактът, че от 2011 г. са произведени 100 000 броя от нашия „малък автомобил“, показва колко добре се справя Skoda Citigo на пазара – каза Вернер Айхорн, член на Борда на директорите в Skoda към отдела за маркетинг и продажби. – С модела Citigo, представен на пазара преди повече от три години, ние започнахме най-голямата моделна офанзива в историята на компанията. Оттогава нашият „умен“ малък автомобил обогатява все по-развиващия се сегмент на градските автомобили и привлича нови клиенти на марката. Skoda Citigo засилва позиция ни на европейския пазар и ние сме много доволни от успехите на модела – допълва Айхорн.

Skoda Citigo е идеалният автомобил за града: компактен, но просторен, икономичен и пъргав, атрактивен, безопасен и с много „умни“ решения. Тази комбинация е изключително добре приета от клиентите. През 2013 г. продажбите на пъргавия малък автомобил са се увеличили с впечатляващите 51%, като продадени са 45 000 автобила. Благодарение на компактните си размери, (3,56 м дължина, 1,64 м ширина и 1,48 м височина) Skoda Citigo е изключително лесен за управление в градски условия. В същото време моделът пленява с предостатъчно пространство, което е така характерно за автомобилите Skoda.

Моделът Citigo държи на безопасността. Заедно с VW Up! и SEAT Mii неговата образцова концепция за безопасност спечели максималната оценка от пет звезди в краш тестовете на Euro NCAP.

Skoda Citigo е един от най-екологично чистите градски автомобили на пазара. Трицилиндровите бензинови двигатели с работен обем от един литър и две версии на мощност (44 кВт/60 к.с. и 55 кВт/75 к.с.) правят автомобила пъргав и икономичен. Всеки агрегат може да се комбинира с петстепенна механична скоростна кутия или полуавтоматична ASG трансмисия. Най-икономичната версия Citigo Green tec изразходва едва 4,1 л/100 км, а CO2 емисиите са само 95 гр/км.

От октомври 2012 г. градският модел се предлага и със CNG двигател. Skoda Citigo G-Tec има разход на природен газ едва 4,4 куб. м на 100 км. Това прави Skoda Citigo G-Tec най-екологичния модел на Skoda, който може да намерите на пазара. Към днешна дата Skoda е доставила над 1900 автомобила до клиенти, като само през 2013 г. са продадени 1300 броя от този модел. Едно рекордно пътуване през изминалата година допринесе още повече за имиджа на Citigo G-Tec: австрийският шампион по икономично шофиране Герхард Платнер предприе петдневно пътуване, като средният разход на гориво на автомобила от Виченца (Италия) до Стокхолм (Швеция) бе едва 2,39кг природен газ/100 км.

В началото на май чешкият автомобилен производител представи особено емоционално и спортно издание на градския си модел. Skoda Citigo Монте Карло стартира в пищен рали дизайн с изобилие от спортни детайли. Спортната версията на Citigo може да се похвали преди всичко с по-ниско спортно окачване, поразителни 16-цолови алуминиеви джанти, преден спойлер с интегрирани фарове за мъгла, черна радиаторна решетка, заден спойлер и заден панел с интегриран дифузьор. Интериорът също следва спортната тематика, отличавайки се с 3-спицов спортен волан, черен таван и черни текстилни седалки с тапицерия в дизайн Монте Карло.