Начало Рали 120 екипажа със заявено участие в Balkan Offroad Rallye, подготвя се първото...

120 екипажа със заявено участие в Balkan Offroad Rallye, подготвя се първото Balkan Classic Rallye

75
0

120 са подадените досега заявки за участие в шестото издание на Balkan Offroad Rallye. Организаторът на международния маратон Александър Ковачев и екипът му са подготвили над 2000 състезателни километра. Участници ще има във всички категории – мотоциклети, ATV, бъгита, автомобили, камиони и автомобили от клас „екстремен”.

Balkan Offroad Rallye традиционно е разделено на две категории – „крос кънтри” и „екстремна”. В първия случай, където са повечето машини, надпреварата ще предложи скоростни оф-роуд трасета, в духа на големите рали-рейд маратони като „Дакар”, „Пътя на коприната” и рали „Мароко”, но с атрактивен триизмерен терен по българските полета и планини. Клас „екстремен”, който е отворен единствено за 4х4 автомобили, ще предложи на участниците тежки препятствия за преодоляване – реки, блата, склонове.

Сред участниците в Balkan Offroad Rallye тази година отново ще са някои от най-добрите български състезатели, като родни представители (9 машини до момента) ще има в почти всички категории на надпреварата. Традиционно маратонът ще заложи на три бивака – в Боровец, Старосел и Шкорпиловци, където ще е и финалът.

Успоредно с Balkan Offroad Rallye ще се проведе и първото издание на Balkan Classic Rallye. Надпреварата е вдъхновена от ралита като Сафари в Кения. Тя също ще продължи 8 дни и ще е изцяло по макадамови трасета.

Ралитата за исторически ралита са дисциплина, която набира все по-голяма популярност в световен мащаб. За участие в надпреварата у нас ще се допускат автомобили, произведени между 1962 и 1981 година. Изискването е те да нямат особено големи модификации спрямо оригиналните рали машини от своята епоха, като 4х4 задвижването и турбокомпресорите са забранени.

Тъй като Balkan Classic Rallye е единствената рали надпревара с този формат в Европа, интересът от състезатели надхвърля границите на европейския континент. Сред 20-те записани до момента екипажи има такива от Кения и Аржентина, а сред рали бижутата, които ще дават газ по родните трасета ще видим уникални Datsun 260Z, Porsche 911, Ford Cortina, Ford Escort0 и много други.

Феновете, които няма да могат да гледат състезанията на живо, ще могат да следят представянето на своите любимци онлайн в реално време на сайта на надпреварите www.balkanoffroad.net и на www.balkanclassic.com благодарение на сателитните системи, монтирани във всяка една състезателна машина.