Начало Рали 13 кръга и без едноличен доставчик на гуми във WRC през 2011

13 кръга и без едноличен доставчик на гуми във WRC през 2011

53
0

От 13 кръга ще бъде съставен календарът на WRC през 2011 г., оповести Световният моторспорт съвет. Допълнително стана ясно, че вече няма да има едноличен доставчик на гуми.

Световният моторспорт съвет към ФИА се събра на заседание в Женева (Швейцария), където взе някои важни за бъдещето на световния рали шампионат решения. Така например, въпреки възможността да състави календар за WRC от 14 кръга, съветът реши да се придържа към постановеното през април 2010 г. и обяви 13 старта за световния рали шампионат догодина.

Другата голяма новина, произтекла от разискванията на Световния моторспорт съвет, е промяната, която ще се осъществи в спортните правила за догодина по отношение на доставчика на гуми. От 2011 г. ще бъде разрешено всеки производител на гуми да бъде доставчик във WRC. Причината е изтичането на договора с досегашния доставчик Пирели и спечеленият контракт от италианската компания за едноличен доставчик на гуми във Формула 1. ФИА обаче обясни, че правилата ще бъдат така направени, че да контролират цената на гумите.

Промените в правилата ще бъдат представени на Световния моторспорт съвет за факс гласуване преди 20 юли 2010 г. Същевременно за поддържащата категория J-WRC се предвижда отново едноличен доставчик на гуми.

Освен това имената на навигаторите пак ще бъдат изписвани на задните странични стъкла като това решение на Световния моторспорт съвет влиза в сила незабавно.