Начало Рали 17 „зелени” коли стартираха в ЕКО-Рали България 2017

17 „зелени” коли стартираха в ЕКО-Рали България 2017

149
0

Церемониалният старт на  ЕКО-Рали България 2017 бе вчера вечерта на площад „Александър Батенберг“. Под арката преминаха 17 екологични автомобила, които тази сутрин поеха по маршрута до Боровец. От тях 14 коли са електрически и ще се борят в официалния клас на надпреварата, която е кръг от Световната Е-купа на FIA, а два хибрида и един задвижван от пропан-бутан модел ще карат за титлата в паралелната надпревара за националната Еко Купа.

За участие в ЕКО-Рали България 2017 по изискванията на FIA се допускат електромобили, коли с горивни клетки и задвижвани от електричество автомобили, разполагащи с ДВГ, който не е механично свързан към колета (рейндж екстендър), които ще се борят за точки в Световната купа.

Състезанието се организира от АСК Интерспийд Нова Генерация и Съюза на българските автомобилисти. Съорганизатори са Ecars.bg и клуб КарамЕЛ, както и с подкрепата на „Булстрад”, Hyundai, общините София, Самоков, Костенец и Долна Баня, минерална вода “Горна баня”, „Бор-Чвор”, хотел „Балкан” и хотел „Янакиев”. Компанията Ecars.bg беше монтирала зарядни устройства българско производство на площада, а на тях веднага след старта бяха включени за зареждане на батериите всички електромобили. Те са най-новите и актуални модели на световните производители като BMW, Renault, KIA, Hyundai, Tesla, Opel и Nissan. Днес автомобилите ще изминат маршрут от София до Боровец, а след това ще карат по отсечките на рали „България“ около Костенец. За да печелят нужните им за победа точки, участниците ще трябва изключително прецизно да определят средна скорост на движение и времето за преминаване на специалните етапи.

Фаворити за победата са няколко екипажа. Сред тях е най-добрият дует от България Калин Дедиков и Георги Павлов с BMW i3, които достигнаха до топ 3 в света. Италианският екипаж Валтер Кофлер – Франко Гайони с Tesla Model S също има сериозни амбиции, както българо-италиански тандем с пилот д-р Светослав Дойчинов и навигатор Гуидо Герини с Hyundai Ioniq. Няколко общини се включиха с екипажи и машини в еконадпреварата. Със свои отбори и електромобили се включиха София, Самоков и Сливница, а община Бургас предостави два електрически автомобила KIA на състезателите от автомобилен клуб „Вромос”. Свой автомобил пуснаха и спонсорите от „Булстрад”.