Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 18-цолови гуми в F1 от 2021 г.

18-цолови гуми в F1 от 2021 г.

145
0
гуми,Пирели

18-цолови гуми ще бъдат използвани във Формула 1 от 2021 г. Това стана ясно, след като ФИА обяви конкурс за това кой ще бъде доставчик на гуми в спорта от 2020 до 2023 г. За първата година той ще трябва да доставя сегашните 13-инчови гуми с използването на чохлите за загряване, а от 2021 г. колелата вече ще трябва да са 18-цолови.

ФИА ще изисква и подгряващите елементи ще бъдат забранени. Това обаче може и да не бъде прието от съображения за сигурност. Ще се изисква гумите да бъдат направени така, че да предлагат безопасно представяне на пилотите дори когато са студени при излизане то бокса.

От 2021 г. освен това предните гуми ще бъдат по-тесни с 35 мм – от 305 мм до 270 мм. Задните ще останат със сегашните си размери от 405 мм. Диаметърът и на предните и задните ще бъде увеличен от 670 мм до около 700-720 мм.

Това на практика означава, че ако имаме нов доставчик в спорта, то той ще трябва да прави 13-цолови гуми само за 1 сезон, а след това изцяло нови 18-цолови такива за следващите 3.

Типовете гуми ще бъдат 3 за всяко състезание, като ще бъдат само софт (меки), медиум (средни) и хард (твърди). Всеки тип ще бъде съобразен с трасето и ще бъде различен за различните видове писти.

Ще има изискване медиум да са с 1,2 сек по-бързи на обиколка от хард, а софт да са с 2.2 сек на тур по-добри от твърдите гуми. За хард ще има изискване за спад с 2 сек на обиколка при изминаване на 22% от състезателната дистанция, за медиум спад от 2 сек при преминаване на 18% от дистанцията, а за софт 2 сек влошаване на времената при изминати 10%

Това се прави с идеята да има различни стратегии и повече от 1 спиране в бокса за смяна на гуми. Гумите в същото време обаче трябва да могат да възстановяват представянето си, като след период на сериозно натискане от страна на пилота и следване на друга кола тяхното състояние не трябва да се влошава необратимо.

Доставчиците има срок да направят заявки до 31 август, като окончателното решение за това какви ще бъдат правилата за гумите ще бъде взето до 14 септември. След това ще бъде разгледано кои кандидати ще бъдат одобрени за участие в следващата фаза от конкурса.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter