Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Мексико ще премине без дъжд според прогнозата за уикенда

Гран при на Мексико ще премине без дъжд според прогнозата за уикенда

1541
0
Гран при на Мексико, Ерманос Родригес, Аутодромо Ерманос Родригес, Мексико
снимка: Пирели

Гран при на Мексико също се завръща в календара на Формула 1 след отсъствието си през сезон 2020 заради пандемията от коронавирус

18-ият кръг от световния шампионат за 2021 г. ще се проведе на Аутодромо Ерманос Родригес. Пистата се намира в Мексико Сити.

От Пирели ще предоставят гумите от средата на гамата си за Формула 1 на отборите по време на уикенда за Гран при на Мексико. C2, C3 и C4 ще са съответно хард, медиум и софт. Това е същата селекция, която бе направена и през 2019 г. Тези гуми бяха използвани и на Circuit of the Americas в Остин, САЩ, но характеристиките на мексиканското трасе са много по-различни. Аутодромо Ерманос Родригес е значително по-гладка. Кръстеното на братята Рикардо и Педро Родригес трасе е с дълга старт-финална права в първия, бърз сектор и две тесни последващи секции. Това поставя ударение върху спирането. Според Пирели характеристиките на избраните гуми покриват широка гама от условия и ще най-подходящи за предстоящата Гран при на Мексико.

Аутодромо Ерманос Родригес е претърпяла множество реконструкции в историята си, датираща още от 50-те години на XX век. Последната от тях е от 2015 г. и е дело на архитект Херман Тилке

Пистата се намира на около 2285 метра надморска височина и в календара няма друго трасе с подобна характеристика. Това означава, че въздухът е разреден и условията оказват влияние върху поведението на автомобилите и работата на задвижващите системи.

Надпреварата през 2019 г. бе спечелена от Люис Хамилтън (Мерцедес) със стратегия с едно спиране в бокса. Същия избор направиха и другите пилоти на подиума – Себастиан Фетел (Ферари) и съотборникът на англичанина Валтери Ботас. Най-добре класиралият се състезател с различна стратегия бе Шарл Льоклер (Ферари) – четвърти с два бокса.

През последните близо две години Аутодромо Ерманос Родригес не бе използвана особено много. Екипите очакват сравнително мръсно трасе в началото на уикенда и съответно значителна еволюция в течение на сесиите. Времето също може да окаже влияние. В момента прогнозата предвижда минимални температури от 7-8 градуса, максимални – около 23 градуса, облачно на моменти, но без валежи.

„Сериозната надморска височина и конфигурацията на пистата винаги поставят интересни предизвикателства пред отборите в Мексико“, посочи спортният директор на Пирели Марио Изола. „Състезанието често е непредсказуемо и има широка гама възможни стратегически опции. Ключово за квалификацията ще е да се установи разликата в представянето на гумите софт и медиум. Надпреварата ще се състои почти по същото време, по което и през 2019 г. От тогава досега не е имало сериозни промени по пистата с изключение на малко преасфалтиране преди първи завой, за да се изглади неравност. Колите обаче са други и е трудно да се каже до каква степен информацията от тогава ще е от значение.“