Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Бахрейн – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Бахрейн – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

2149
0
Гран при на Бахрейн,
снимка: Пирели

Дългоочакваният сезон 2022 във Формула 1 започва днес с Гран при на Бахрейн. Първи кръг от световния шампионат се провежда на познатата вече за отборите писта Сахир.

Шарл Льоклер спечели първата квалификация за годината в Бахрейн

До пилота на Ферари на първа редица ще се нареди Макс Верстапен с Ред Бул. На втора редица ще са Карлос Сайнц с втория болид на Скудерията и Серхио Перес с втория RB18. Зад тях са Люис Хамилтън (Мерцедес) и Валтери Ботас (Алфа Ромео). Четвърта редица е заета от Кевин Магнусен (Хаас) и Фернандо Алонсо (Алпин).

Според Пирели състезанието в Бахрейн ще е с две спирания в бокса. Изчисленията на доставчика на гуми сочат, че най-бързият вариант на стратегия е с 2 бокса и има две възможности. И при двете се стартира със софт. В първата версия меките гуми се използват 15 до 21 обиколки, след това се сменят с медиум за 37-43 тура и накрая се слага отново софт до финала. Във втората софтът е за 14-20 обиколки, после хард за 39-45 и накрая отново най-меката налична смес за уикенда.

Възможна е и стратегия старт със софт за 12-18 об., хард за 36-42 и медиум до карирания флаг.

За сезон 2022 отпадна правилото, че класиралите се за Q3 пилоти трябва да стартират в състезанието с гумите, с които са дали най-добрия си тур в Q2. Самите гуми са нови, по-твърди и с различно поведение. Отборите не са съвсем наясно още с поведението им. В квалификацията в Бахрейн например от Мерцедес поискаха Джордж Ръсел да натисне повече в загряващия тур преди последния си опит в Q3. Това не помогна на британеца, а увреди гумите му, той бе по-бавен и завърши на девета позиция.