Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сайнц и Льоклер начело в първата сесия на Спа, съкратена от прекъсване...

Сайнц и Льоклер начело в първата сесия на Спа, съкратена от прекъсване заради спряла кола и дъжд

2869
0
Гран при на Белгия, Спа, Спа-Франкоршамп
снимка: Георги Тодоров/LAP

Пилотите на Ферари Карлос Сайнц и Шарл Льоклер заеха първите две места в първата тренировка през уикенда за Гран при на Белгия. 60-те минути за подготовка бяха съкратени първо заради спиране на сесията, тъй като Кевин Магнусен спря на трасето с повреда в неговия Хаас. Почти веднага след рестарта на сесията на пистата Спа-Франкоршамп заваля. Трети се класира Макс Верстапен (Ред Бул).

Преди първата тренировка на пистата Спа-Франкоршамп бе съобщено, че Шарл Льоклер и Макс Верстапен ще сложат нови задвижващи системи

Това ще изпрати и двамата в дъното на стартовата решетка за състезанието в неделя. Очакванията бяха, че още пилоти ще сменят компоненти в колите си и съответно ще получат наказания – Мик Шумахер, Валтери Ботас, Гуаню Жу, Ландо Норис и Естебан Окон. ФИА публикува списъка по време на тренировката, като в него липсваше китайският пилот на Алфа Ромео. Изчисляването на грида след квалификацията ще отнеме известно време, докато се сметнат наказанията на всички в реда на получаването им.

Времето бе облачно и сравнително хладно. Температурата на въздуха бе 17 градуса, тази на пистата – 21 градуса.

Карлос Сайнц и Джордж Ръсел бяха първите пилоти на пистата след светването на зеления семафор. В Мерцедес имат под с промени и той бе в болида на Ръсел. Люис Хамилтън бе със старата версия, за да може да се направи пряко сравнение.

Първите коли на пистата бяха с интермедии. Алекс Албон се обади по радиото, че трасето е абсолютно сухо и гумите бяха сменени със сликове. Пирели предостави на отборите от Формула 1 средните по твърдост гуми от гамата си за този уикенд.

Сайнц записа първото време за сесията – 1:51.622 мин

Той бе изпреварен от пилотите на Макларън като Ландо Норис записа 1:49.719 мин, Даниел Рикиардо бе на над 1,2 сек зад него. Със следващ бърз тур австралиецът се доближи на 0,198 сек до съотборника си.

Сайнц записа първото време за сесията – 1:51.622 мин. Той бе изпреварен от пилотите на Макларън като Ландо Норис записа 1:49.719 мин, Даниел Рикиардо бе на над 1,2 сек зад него. Със следващ бърз тур австралиецът се доближи на 0,198 сек до съотборника си. 15 минути след началото начело излезе Верстапен с 1:47.456 мин – над 2 секунди по-добро постижение от това на Норис. Трети вече бе Фернандо Алонсо преди Рикиардо да се върне на второто място. Само Даниел бе с гуми медиум от първите четирима в подреждането, останалите трима бяха със софт. Първият пилот с хард в челото бе Серхио Перес – мексиканският пилот на Ред Бул излезе втори, на 1,680 сек от съотборника си.

При втората си серия от обиколки в сесията пилотите на Ферари сложиха гуми хард

От Мерцедес бяха с медиум, Верстапен продължаваше да кара със софт. Хамилтън даде второ време, на 1,665 сек от това на Макс. Малко по-рано Валтери Ботас се прибра в бокса с проблем болида си Алфа Ромео.

В началото на вторите 30 минути подготовка Алекс Албон излезе втори – на 1,357 сек от Верстапен. Пилотът на Уилямс бе със софт. Сайнц и Ръсел също сложиха най-меките гуми. Испанският пилот на Ферари оглави класирането с 1:46.538 сек. Времето му бе с 0,217 сек по-добро от това на Верстапен. Льоклер даде второ време, на 0,069 сек от съотборника си. Веднага след това сесията бе спряна заради спрелия на пистата Хаас на Кевин Магнусен.

Отстраняването на Хаас-а от трасето отне десетина минути на маршалите на трасето

След това сесията бе подновена за последните малко повече от 9 минути до края на тренировката. На изхода от питлейна вече имаше опашка от коли, а Верстапен получи по радиото съобщение, че има риск да завали.

„Започна да вали“, обади се Сайнц буквално минута след това съобщение.

Дъждът в една част от пистата се усили сериозни за по-малко от две минути и повечето пилоти се прибраха в боксовете. Имаше няколко опита за обиколки, но след няколко пързаляния по мокрото трасе състезателите се отказаха. Сайнц остана начело, следван от Льоклер и Верстапен. Четвърти се нареди Ръсел пред Ланс Строл, Албон, Рикиардо, Цунода. Топ 10 допълниха Хамилтън и Перес.