Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер начело във втората тренировка на COTA

Льоклер начело във втората тренировка на COTA

3104
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Ферари

Шарл Льоклер записа най-доброто време във втората свободна тренировка през уикенда за Гран при на САЩ. Пилотът на Ферари се класира пред Валтери Ботас (Алфа Ромео) и Даниел Рикиардо (Макларън). Тримата бяха единствените състезатели, които правиха обиколки в тази сесия с гуми от предоставените от Пирели за уикенда на трасето до Остин, Тексас. Сесията бе посветена на прототипните гуми за 2023 г.

Втората тренировка на пистата Circuit of the Americas бе удължена с половин час. От Пирели предоставиха на отборите гуми за 2023 г., които да тестват

Такива изпитания бяха предвидени и за уикенда в Япония. Метеорологичните условия там обаче не позволиха провеждането им. Времето в Остин, Тексас бе прекрасно за разлика от това на пистата Сузука. Температурата на въздуха продължаваше да е 29 градуса, тази на пистата бе 37 градуса.

Валтери Ботас и Даниел Рикиардо веднага започнаха работа, тъй като не участваха в първата сесия, когато кокпитите им бяха заети от Тео Пурчер и Алекс Палу. Същото стори и Шарл Льоклер, който отстъпи болида си за предходната тренировка на Робърт Шварцман.

Повечето пилоти бяха с немаркираните гуми за 2023 г. Льоклер правеше първите си обиколки със софт, докато Рикиардо и Ботас бяха с медиум. Скоро и Шарл премина към средните по твърдост гуми, предоставени от Пирели за уикенда в САЩ. След първите 15 минути на пистата начело бе Льоклер с 1:36.810 мин. На 1,953 сек зад него бе съотборникът му във Ферари Карлос Сайнц, който записа най-доброто време в първата сесия. Ботас заемаше третото място, следван от Рикиардо, Люис Хамилтън, Серхио Перес, Макс Верстапен.

Тренировката продължи по същия начин – Льоклер, Рикиардо и Ботас продължаваха да правят изпитания на гумите за този уикенд. Останалите работеха с прототипните версии за 2023 г.

Даниел излезе втори, на 0,817 сек, а Ботас бе трети (+0,846 сек).

Междувременно Фернандо Алонсо се възмути от Хамилтън, който се оказа пред него. Испанският пилот на Алпин се оплака по радиото, че седемкратният световен шампион „си е забравил огледалата днес“.

Ландо Норис пък се изпързаля на влизане в питлейна и едва не се удари в стена. Малко след това камерите показаха Мохамед бин Сулайем в бокса на Мерцедес, където говореше с Тото Волф. По-рано президентът на ФИА се срещна с Кристиан Хорнер.

До средата на сесията отборите все още работеха с прототипните гуми за 2023 г. Льоклер все така водеше вече пред Ботас, който бе изпреварил Рикиардо. Зад тях всички правеха серии с новите гуми. Четвърти бе Сайнц, следван от Мик Шумахер, Норис, Верстапен, Хамилтън, Гасли, Перес.

Алонсо и Хамилтън имаха известни проблеми на пистата със задната част на болидите си.

„Имам огромни грижи със задницата“, се обади по радиото и Пиер Гасли.

Целта на работата не бе да се гонят времена за обиколка, а да се изпробват новите смеси. Вече всички караха с тях

От Хаас решиха проблем в колата на Кевин Магнусен, който по-рано се обади, че „нещо се мотае между краката“ му.

Събитията на трасето вървяха така монотонно и без интрига, че камерите следяха Брад Пит, който през тази сесия бе в бокса на Ред Бул. Холивудската звезда и продуцентът Джери Брукхаймър работят по проект за филм за Формула 1.

През последните 15-ина минути на пистата имаше по 6-7 коли и не бе особено натоварено. Льоклер остана пръв, следван от Ботас и Рикиардо.