Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен най-бърз в последната тренировка на Монца

Верстапен най-бърз в последната тренировка на Монца

1929
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен бе най-бърз в последната свободна тренировка преди квалификацията за Гран при на Италия. Зад пилота на Ред Бул се класираха Шарл Льоклер, съотборникът му Серхио Перес и Карлос Сайнц с второто Ферари.

Хубавото време на пистата Монца продължи и днес. Последният час за подготовка преди квалификацията започна при температура от 25 градуса на въздуха и 40 градуса на пистата. Серхио Перес бе първият пилот на пистата след светването на зеления семафор. Камерите следях задното крило на неговия Ред Бул, докато бе отворено и трептенията на елементите му. Първото записано време бе на Валтери Ботас – едва 1:39.534 мин, като то веднага бе подобрено от Перес до 1:23.448 (с медиум).

Ботас и Перес са сред пилотите с наказания за смяна на компоненти в задвижващите им системи. Групата продължи да расте – Естебан Окон и Кевин Магнусен ще получат санкции поради същата причина.

Междувременно Алекс Албон писа в социалните мрежи, след като излезе от операцията си заради апендицит. От Уилямс съобщиха, че Ник де Врис ще го замести през останалата част от уикенда на Монца. Албон намери и нещо положително в цялата ситуация.

„Намаление на теглото за Сингапур и яки белези“, написа Алекс.

Отборите не бързаха с работата през последната свободна тренировка. Десетина минути след началото Макс Верстапен бе на полупразното трасе с гуми медиум

Полека лека и други пилоти излязоха. От Мерцедес също започнаха работа със средната по твърдост смес, предоставена от Пирели за уикенда в Италия.

Верстапен беше свръх недоволен от изпречилия се на пътя му Джордж Ръсел. Със следващ бърз тур обаче оглави подреждането с 1:21.872 мин – бе с 0,276 сек по-бърз от Перес. Трети излезе Шарл Льоклер (също с медиум) – на 0,598 сек.

При следващите бързи обиколки монегаскът даде второ време, само на 0,072 сек от това на Верстапен. Карлос Сайнц вече бе четвърти, следван от Фернандо Алонсо и Ландо Норис. Юки Цунода заемаше седмото място и бе най-добре класиралият се пилот с хард в този момент.

Де Врис се появи на трасето в 25-ата минута от сесията. От Уилямс му пожелаха успех по радиото. Първата му обиколка за време го нареди 18-ти, на 3,495 сек от първото време. Малко след това изхвърча в зона за сигурност, но се върна и продължи. На пистата продължаваше да има проблеми между застигащи се болиди.

„Трафик. Рай“, каза Ботас по радиото.

20-ина минути преди края на тренировката над Монца утихна, тъй като всички си бяха по боксовете. Малко след това започнаха обиколки на фаворитите с гуми софт

Сайнц даде второ време – на 0,025 сек от Верстапен. Льоклер сбърка в бързия си тур и блокира гумите. Хамилтън със софт бе почти на 0,7 сек от постижението на Макс, също след блокиране на колелата. С най-меките гуми нидерландецът свали 0,620 сек от собственото си време, а Льоклер бе на 0,353 сек от него.

В Хаас успяха да оправят колата на Мик Шумахер и го пуснаха на пистата по-малко от 10 минути преди карирания флаг.

През последните минути няма размествания в челото – Верстапен остана пръв, следван от Льоклер, Перес и Сайнц. Алонсо зае петото място пред Норис, Ръсел, Окон, Хамилтън, Жу.