Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Австрия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Австрия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1021
0
Гран при на Австрия, Шпилберг, Целтвег, Ред Бул Ринг
снимка: Алфа Ромео

Гран при на Австрия е десети кръг от световния шампионат на Формула 1 за сезон 2023. Реално това ще е девето състезание след отмяната на надпреварата в Емилия Романя. Стартът се провежда на пистата Ред Бул Ринг.

От полпозишън на стартовата решетка за Гран при на Австрия ще потегли Макс Верстапен (Ред Бул)

Нидерландецът спечели първата позиция в проведената в петък квалификация, въпреки че имаше някои проблеми с ограниченията на пистата. Той и съотборникът му Серхио Перес изразиха сериозно недоволство от продължаващата строгост на стюардите по отношение на лимитите.

До Верстапен на първа редица ще е Шарл Льоклер (Ферари). Съотборникът му Карлос Сайнц е трети, точно зад Ред Бул-а. В Скудерията се надяват да успеят да притиснат нидерландеца. Другото място на втора редица е за Ландо Норис (Макларън).

По-нататък на стартовата решетка са Люис Хамилтън (Мерцедес) и Ланс Строл (Астън Мартин). Зад тях ще се подредят Фернандо Алонсо с втория AMR23 и Нико Хюлкенберг (Хаас).

Последните от петъчната квалификация – Кевин Магнусен (Хаас) и Ник де Врис (Алфа Таури) – ще потеглят от бокса. Отборите им решиха да сменят различни компоненти по колите. Тъй като това се случи в условията на затворен парк, то се налага и санкция старт от питлейна.

Според доставчика на гуми Пирели оптималната стратегия е с две спирания в бокса

Тя има два варианта. И при двата стартът е с медиум. В първия случай началният стинт е от 18-26 обиколки, след това хард за 45-51 об. и отново медиум до финала. При втория вариант на тази стратегия първата серия от обиколки е 15-23, след това хард за 40-48 и пак твърдата смес до карирания флаг.

Има вариант и с едно спиране в бокса. При него стартът е също с медиум (27-37 об.) и след това хард до края на състезанието.

Все още не е ясно какво ще е времето по време на тазгодишната Гран при на Австрия. Над пистата Ред Бул Ринг на няколко пъти от сутринта се събираха и след това разпръскваха облаци. Дори прекапа, но не валя сериозно.