Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: „Да караме в ограниченията? Ако е толкова лесно, да ви дам...

Верстапен: „Да караме в ограниченията? Ако е толкова лесно, да ви дам колата си и да пробвате?“ Перес: „Системата е сбъркана“

7414
0
Макс Верстапен, Ред Бул
снимка: Спас Генев

За поредна година въпросът с ограниченията на пистите и откъде трябва да преминават пилотите, за да се зачитат обиколките им, се оказа една от централните теми през уикенда на пистата Ред Бул Ринг в Австрия. По време на квалификацията там стюардите анулираха множество бързи опити заради излизане извън белите линии на девети и десети завои на трасето. Пилотите на Ред Бул Макс Верстапен и Серхио Перес бяха сред най-засегнатите. Заради изтрити бързи опити мексиканският пилот дори не продължи след Q2. Непосредствено след края на квалификацията пък Верстапен коментира, че сесията е била „въпрос на оцеляване заради ограниченията“.

„Тук е супер трудно да се прецени. Ако малко объркаш кривата, колата веднага ти бяга или предницата се дестабилизира и тогава е супер лесно да прекрачиш бялата линия. Мисля, че ситуацията днес изглеждаше доста глупаво отстрани. Приличахме на аматьори на пистата, като се има предвид колко обиколки бяха изтрити. Някои бяха съвсем на ръба. Говорихме за това на брифинга – че ако болидът е на ръба, е много трудно да се прецени дали е извън очертанията или не. И пак ги триеха днес. Не мисля, че изглеждаше добре“, обясни Верстапен.

„Да караме от вътрешната страна на белите линии? Ако е толкова лесно, да ви дам колата си и да пробвате? Но сигурно дори няма да ускорите навреме. Супер сложно е и мисля, че тази ситуация го демонстрира“, каза още Верстапен

„За нас просто решение би било да има чакълен зони. Но много от пистите, на които караме, приемат надпревари от MotoGP. За моторите е различно. Затова може би трябва да намерим различно решение.“

Серхио Перес бе особено недоволен от цялата ситуация. Той бе категоричен, че е получил незаслужено наказание, след като е бил блокиран на пистата от друг пилот.

„Бях в добра обиколка, когато изведнъж попаднах май на [Алекс] Албон и просто продължих направо. Не можах да спра. Там загубих десета от секунда или малко повече. Стюардите обаче не разгледаха дори ситуацията, в която аз съм блокиран“, каза мексиканският пилот на Ред Бул.

„Мога да контролирам много неща. В такава ситуация обаче просто си блокиран, а накрая и те наказват. Според мен системата е сбъркана“, заяви Перес.