Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 2024 Гран при на Азербайджан – възможни стратегии, налични гуми и коментари...

2024 Гран при на Азербайджан – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

805
0
Гран при на Азербайджан 2024
снимка, Пирели

Гран при на Азербайджан е 17-ти кръг от световния шампионат на F1 за сезон 2024. Състезанието се провежда на уличната писта в Баку с дължина 6.003 км и разположена близо до брега на Каспийско море.

Тази година Гран при на Азербайджан се провежда през месец септември. Събитието по улиците на Баку беше преместено с няколко месеца назад спрямо миналата година поради логистични причини. Преди това стартът в Азербайджан се провеждаше през месеците април или юни.

Шарл Льоклер ще потегли от полпозишън в днешната Гран при на Азербайджан. Пилотът на Ферари спечели четвърта поредна квалификация на това улично трасе. Днес Льоклер ще опита най-накрая да превърне този полпозишън в победа

До него на първа редица ще застане Оскар Пиастри. Австралиецът ще опита да запише още един силен резултат и да помогне на Макларън в борбата при конструкторите. Зад тях на втора редица са Карлос Сайнц (Ферари) и Серхио Перес (Ред Бул). Пети и шести в Азербайджан ще потеглят Джордж Ръсел (Мерцедес) и Макс Верстапен (Ред Бул). Четвъртата редица е за Фернандо Алонсо (Астън Мартин) и Франко Колапинто с Уилямс. Челната десетка допълват Александър Албон (Уилямс) и Оливър Беърман (Хаас).

Люис Хамилтън (Мерцедес) ще потегли от бокса заради смяна на двигател. Заедно с него ще бъде и Естебан Окон с Алпин. Пиер Гасли ще заеме последното място на стартовата решетка в Азербайджан. Състезателят на Алпин беше дисквалифициран от вчерашната квалификация.

Според Пирели, най-оптималната стратегия в Азербайджан ще бъде с едно спиране в бокса. Първата опция е потегляне с медиум за обиколка 14-24. След това има дълъг стинт с хард. Втората опция е потегляне с хард за 27-37 обиколки, след което се залага на медиум.

Има и вариант с две спирания в бокса. При него се стартира с медиум за 7-15 обиколки, след което се слага хард до обиколка 24-32. После състезанието в Азербайджан се затваря със средно твърди гуми на Пирели. Разбира се, една евентуална поява на виртуална или реална кола за сигурност може да разбърка стратегиите.