Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 2024 Гран при на Саудитска Арабия – възможни стратегии, налични гуми и...

2024 Гран при на Саудитска Арабия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1132
0
Гран при на Саудитска Арабия, Джеда
снимка: Пирели

Гран при на Саудитска Арабия е втори кръг от световния шампионат на Формула 1. Надпреварата се провежда на уличната писта в Джеда.

Макс Верстапен с Ред Бул спечели полпозишъна за Гран при на Саудитска Арабия. Това е първи успех в квалификация в Джеда за него. До него от първа редица ще потегли Шарл Льоклер (Ферари). На втора редица са Серхио Перес с втория RB20 и Фернандо Алонсо (Астън Мартин). На трети и четвърти ред на стартовата решетка са пилотите на Макларън и Мерцедес.

Особено внимание се обръща на едно неочаквано включване във Формула 1. Оливър Беърман дебютира вчера в Гран при в Саудитска Арабия, след като се оказа, че Карлос Сайнц трябва да претърпи спешна операция на апандисит

18-годишният британски тийнейджър стигна до Q2. От тима на Ферари не му дадоха цели и не го притискат, оставяйки го сам да намери ритъма си. Шефът на Скудерията Фредерик Васьор заяви, че ще е доволен на чисто управление. Сайнц пък се върна в падока днес, накуцвайки, но във видимо по-добро състояние.

Според специалистите на доставчика на гуми Пирели стратегията с едно спиране в бокса има три варианта. При единия стартът е с медиум (19-25 об.), след което се прави смяна с хард. Втората версия е потегляне със софт (15-21 об.) и после пак хард. При потегляне с медиум и използване на средните по твърдост гуми за 28-35 об. след това може да се сложи софт до карирания флаг. Вариантът с два питстопа е софт (10-16 об.) – медиум (30-36 об.) – софт.