Начало Картинг 250 пилоти в третото издание на ЕКО 24 часа на България

250 пилоти в третото издание на ЕКО 24 часа на България

220
0

Третото издание на ЕКО 24 часа на България, част от Европейския картинг шампионат за издръжливост, ще стартира на 2 октомври на картинг пистата в Хасково. След изключително успешните три сезона, през които се проведоха 8, 12 и 24 часови формати, за втори път през 2021 г., събитието отново ще събере пилоти от цял свят.

За първото място ще се състезават 42 отбора, от 15 нации, с общо 250 пилота, разпределени в две категории. В това издание различното е, че и двете категории Gold и Pro ще бъдат изравнявани килограмите до 84 кг. Категория Gold ще се състои от 7 до 9 пилота в отбор. Те ще трябва да направят 34 спирания в бокса, което е с 4 повече от отборите в категория Pro.

По традиция и тази година срещу професионалните картинг състезатели ще се изправи и „Отбор на звездите“, в който ще вземат участие: многократният шампион на България и Европа по мотоциклетизъм Мартин Чой, легендата на българския спорт олимпийският медалист Йордан Йовчев, единственият българин пилотирал болид от Формула 1 Владимир Арабаджиев, европейската рали шампионка при дамите Екатерина Стратиева, ултрамаратонецът Краси Георгиев, младата надежда на българския картинг Калоян Върбицалиев, Александър Данчев – Шонди и актьорът и водещ Димо Алексиев.

Отборът на „ЕКО и приятели“ отново ще бъде представен от журналисти и служители на ЕКО България заедно с победителя от специалната онлайн игра във Фейсбук.

И в това издание на ЕКО 24 часа на България пилотите ще се състезават през нощта. Посоката на движение на пистата ще бъде обърната точно на 12-я час от старта, който ще бъде даден в 12.30ч.

За поредна година организаторите ще подкрепят благотворителната кампания за събиране на средства за малкия Гого от гр. Хасково и ще предоставят част от таксите за участие в състезанието за спешното му лечение.

Входът ще бъде свободен за всички желаещи да наблюдават на живо зрелищното събитие, при спазване на противоепидемичните мерки. Любителите на бързите скорости могат да проследят надпреварата и чрез преките включвания по БНТ.