Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 26 години от смъртта на Аертон Сена

26 години от смъртта на Аертон Сена

2174
0
Аертон Сена
снимка: АТР

На месинговата плоча е изписано „Nada pode me separar do amor de deus” (от порт. – нищо не може да ме раздели с божията любов). Отгоре са името и датите: Аертон Сена да Силва – 21.03.1960 – 01.05.1994.

„Господ закриляше Формула 1 дълго време. Този уикенд се отдръпна”, казва Ники Лауда след трагичните събития от 30 април и 1 май преди 26 години. Роланд Ратценбергер губи живота си, карайки в последната квалификационна сесия на пистата Имола. На другия ден Аертон Сена катастрофира по време на Гран при на Сан Марино.

Вивиан Сена, сестрата на Аертон, гледа състезанието у дома, по телевизията

„Никога не ходех на състезанията му. Проследявах ги от вкъщи, заедно със семейството. Веднага след катастрофата звънна брат ми Леонардо, но аз вече бях видяла какво стана. Първоначално ми се стори, че не е особено сериозно… След това лекарите започнаха да вършат нещо – това бе лош знак. Леонардо пак се обади и каза, че ситуацията е тежка.”

Аертон Сена е откаран в болница, където по-късно е обявена смъртта му

Бившето пресаташе на Уилямс Ан Брадшоу споделя, че целият уикенд на Имола е изключително тежко изживяване.

„Всички бяха стресирани още от петък, когато се случи катастрофата на Рубенс Барикело. Надпреварите пак бяха станали опасни. Вече бях на летището, когато някой ми съобщи, че Аертон е починал. Хората от Бритиш Еъруейс ни отведоха в отделна стая, за да можем да кажем на механиците. Пристигнахме на Гетуик и ни посрещна тълпа журналисти. Полицията изведе Деймън [Хил] и съпругата му, а аз помолих медиите да не задават въпроси на хората ни. На следващото утро пристигнах в базата в Дидкот и видях, че са се събрали хиляди хора… Много от тях бразилци със знамена. Сена бе истински професионалист, всички искаха да са като него. Изключително обаятелен човек…”

Черният уикенд на Имола води до сериозни промени в условията за безопасност, при това не само на състезателните писти

Техен двигател е тогавашният президент на ФИА Макс Мозли. Британският адвокат предприема редица инициативи и създава програми за краштестове, благодарение на които сигурността и по трасетата, и по нормалните пътища се повишава.

„Онзи уикенд на Имола стана катализатор за промени, които от пистите преминаха и по пътищата, спасявайки животи. През 60-те години предупрежденията ни за прекомерна опасност бяха посрещани с: „Никой не ви заставя да се занимавате с този спорт. Участието е доброволно.” Но рискът трябва да е премерен. А тогава да караш в надпреварите се доближаваше като опасност до това да се сражаваш на фронта във Виетнам. До 1994 г. се бе наложило впечатлението, че заплахата е намаляла. В продължение почти на 12 години във Формула 1 не бе имало произшествие с фатален край. Рискът обаче оставаше висок. Автомобилните надпревари винаги ще са опасни.”

„Според мен смъртта на Сена имаше такъв ефект, защото не само феновете го считаха за номер 1, а и останалите пилоти. Но след неговата гибел обществото се промени. След катастрофата някои политици заговориха, че Формула 1 трябва да се забрани. Но после работата по безопасността оказа влияние върху целия свят и това наистина е важно.”