Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 30 години от смъртта на Рони Петерсон

30 години от смъртта на Рони Петерсон

165
0

Преди точно 30 години – на 11 септември 1978 г. загива Рони Петерсон. Легендарният шведски пилот, известен с феноменалния си усет за поведението на болида, намира смъртта си на старта в Гран при на Италия. За трагедията преди всичко са виновни маршалите, които дават начало на надпреварата преди още всички коли да са спрели на стартовата решетка след загряващата обиколка.
Секунди след дадения старт в колоната се заформя масова катастрофа. Рикардо Патрезе, който тръгва с летящ старт удря Джеймс Хънт, а британецът от своя страна закача Рони Петерсон. Лотус-ът на шведа се удря в бариерите и е обгърнат в пламъци. Хънт и други пилоти успяват да го измъкнат от горящата кола. Впоследствие британецът заявява:
„Тогава знаех, че контузиите на Рони трябва да са много сериозни, тъй като фактически нищо не бе останало от предницата на колата му.”
Шведът е откаран в болница в Милано, където е установено, че има многобройни фрактури по краката, но се счита, че животът му не е в опасност.
Междувременно стартът е даден по-късно същия ден. Надпреварата печели Ники Лауда с Брабам-Алфа Ромео, а съотборникът на Петерсон Марио Андрети грабва предсрочно титлата след това състезание.
Андрети и шефът на Лотус Колин Чапмън вечерта отиват в болницата и чак когато се уверяват, че всичко с Рони е наред, се връщат при отбора, за да отпразнуват титлата. През нощта обаче Петерсон умира от запушване на кръвоносните съдове.
Рони Петерсон участва в 123 Гран при, печели 10 от тях и 14 пъти в кариерата си от Формула 1 е на първа позиция.