Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел: Чувството е доста странно

Фетел: Чувството е доста странно

64
0
Нико Розберг,Ромен Грожан,Себастиян Фетел

Себастиян Фетел потвърди ролята си на фаворит за спечелването на Гран при на Сингапур след като спечели днешната квалификация на пистата Марина Бей. Германският пилот на Ред Бул се отказа от второ излизане на пистата в последната част от тренировката за време, след като водеше убедително пред конкурентите си след своя първи и единствен опит.

В крайна сметка Нико Розберг за малко не успя да измести сънародника си, но все пак за пилота на Мерцедес остана второто място с изоставане от 0,091 сек.

За Фетел това е петият полпозишън за този сезон, като по този начин той изравни Люис Хамилтън по този показател.

„Бе доста странно чувството да стоиш в бокса и да чакаш другите да направят последните си опити”, обясни Фетел. „Наблюдавах обиколките им без да мога нищо да направя повече. Внимателно следях времената във всички сектори. Марк започна с чудесно време в първия и после във втория също бе близо. В третия загуби време, но тогава Нико направи силен втори сектор, а после и Ромен. За щастие времето ми в последния сектор бе достатъчно добро.”

„Бяхме доста сигурни след първия опит на Себастиян”, призна от своя страна и тим шефът Кристиян Хорнер. „В последния си опит Розберг бе много бърз. В крайна сметка бяхме по-бързи с по-малко от 0,1 сек. Попитахме Себастиян дали би могъл да свали още от времето си и той отговори, че може би е щял да бъде способен да намали още 0,1 сек при един финален опит.”

„Чувството е невероятно, защото нещата можеха да се развият и по-лошо за нас”, продължи Фетел. „Въпреки това съм много доволен, през целия уикенд колата е феноменална. Вчера преднината ни бе учудваща, но днес всичко бе според очакванията, защото Мерцедес бяха много близо до нас.”

С решението да не прави финално излизане Фетел има един нов комплект супер меки гуми, който му дава повече възможности за утрешното състезание.

„Спасихме един комплект от супер меките гуми”, отбеляза и д-р Хелмут Марко, консултант в екипа на Ред Бул. „Така утре можем да караме две серии със супер меките гуми и една с медиум сместа. След като имахме повече от 0,6 сек преднина си мислехме, че те ще са достатъчни. В последните минути обаче трасето се подобри значително и определено можеше да си изпатим.”

Въпреки победата в квалификацията Фетел смята, че състезанието ще е много тежко.

„Това е едно от най-трудните състезания за годината. Обиколката е доста дълга и състезанието е напрегнато и за физиката и за психиката. Има доста завои, трасето е много неравно и в същото място няма място за грешка. Може да се види колко сме се изпотили, въпреки че не сме направили кой знае колко обиколки в квалификацията. Жегата и високата влажност са сериозни фактори.

Ще е много трудно, но успях да спечеля най-добрата стартова позиция и затова съм много доволен. Изпреварването е трудно, а често се появява и кола за сигурност. Има много възможности. Надявам се да направя добър старт и да контролирам състезанието.”