Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 4 точки за Трули, Хонда пак бавни

4 точки за Трули, Хонда пак бавни

50
0

Четири точки спечели Ярно Трули с Тойота в домашната за тима Гран при на Япония. Другият тим от Страната на изгряващото слънце Хонда пък отново си тръгна с празни ръце, въпреки че и двамата пилоти на отбора завършиха надпреварата.
Трябва да сме доволни от днешния резултат, въпреки че честно казано искаше ми се да постигна повече и за отбора, и за всички японски запалянковци, дошли да ни подкрепят – каза Трули след състезанието. – Наистина се надявах, че ще успея да стигна до подиума, но петото място бе максимумът, който спечелих днес. При по-ниските температури колата ни леко се дебалансира. Доволен съм обаче, че си тръгваме с точки.
Съекипникът му Тимо Глок не успя да финишира. След старта немският пилот мина върху отломки от потрошения Ред Бул на Дейвид Култард, а малко по-късно излетя във въздуха, като при приземяването счупи колата. Тимо успя да се прибере в пита, но остана там.
– При излитането му шокът върху монокока от ударите разхлаби седалката – обясни причината за отпадането му и шефът на тима Тадаши Ямашина.
И двамата пилоти на Хонда пък бяха със стратегия с по едно спиране в бокса, а след бъркотията на старта и първия завой успяха да спечелят по няколко позиции.
Страхотен старт, след който държах добре позицията си. За нещастие тогава бях ударен от [Джанкарло] Фисикела, което повреди колата в задната част и разстрои баланса като цяло – обясни Рубенс Барикело.
Дженсън Бътън бе още по-зле, като в първата част на състезанието с меките гуми автомобилът му бе почти неуправляем. С твърдия тип англичанинът вървеше по-стабилно, но вече бе прекалено назад.
Като се има предвид, че колата ни не пасва на тази писта, беше ясно, че състезанието ще е трудно за нас при всички положения, особено от тези позиции на стартовата решетка – обобщи и шефът на отбора Рос Браун. – Рискувахме, като пуснахме Дженсън с по-меките гуми, търсейки добър старт и той наистина потегли чудесно, печелейки 7 позиции. След това обаче гумите се съсипаха бързо и загуби цялото предимство. При Рубенс нещата се объркаха след удара. Но тъй като фокусът ни вече е преместен към 2009 г., страхувам се, че предвижданията са за трудни надпревара до края на сезона. Ще пожънем реколтата от това си решение догодина – допълни англичанинът.