Начало Затворен маршрут 47 пилоти ще участват на Писта София

47 пилоти ще участват на Писта София

3033
0

47 пилоти са подали заявка за участие в тазгодишното издание на Писта София. Състезанието ще е втори кръг от Националния шампионат на Затворен маршрут. То за първи път ще се проведе на ново трасе в кв. Младост 4. Квалификациите и състезанията ще се проведат в един ден – на 20 септември.

Във висшия клас Макси заявките са 9. На линия е шампионът за последните 3 години и победител от първия кръг Константин Маршавелов от екипа на КА-2 Рейсинг с Мицубиши Лансър Ево 10. Той отбеляза, че пилотите в класа тази година са по-малко. Но въпреки това водещите състезатели ще карат.

Най-сериозните му конкурентни ще са Пламен Камбуров с Мицубиши Лансър Ево 9 (ЛВ-Авто Рейсинг) и Илия Царски (Мицубиши Лансър Ево 9) от Автоцар Рали Сервиз. Ще карат още Камен Василиев също от КА-2 Рейсинг с Мицубиши Лансър Ево 10 и Румен Киров със Субару Импреса.

Константин Маршавелов, снимка: Асен Илиев

В серия Туринг има 10 заявки. Там втора победа за сезона ще гони Иван Влъчков с Хонда Сивик от АСК ДАМАСЦЕНА-Казанлък. Той ще има сериозна конкуренция в лицето на Кольо Карастоянов също от АСК ДАМАСЦЕНА-Казанлък, Косю Йорданов с Рено Меган (GREEN FOX MOTORSPORT), Стоян Апостолов с Хонда Сивик и неговият съотборник в Елена Тим Стоил Неков.

„Подготвих се добре за Писта София с участието ми на състезанието по картинг в Хасково, заяви Влъчков. – Очаква ни силна конкуренция. Трасето е ново и непознато за всички, а освен това е доста предизвикателно. Благодаря на семейството, механиците ми и на Стоян Стоянов и Николай Мончев за подкрепата.“

Иван Влъчков

Най-много по традиция са заявките в серия Спорт – 18.

Тук много пилоти ще са с амбиции за място на подиума – Йордан Методиев (Дианел Рейсинг), Александър Димитров-Пъчката (Green Fox Motosport), Кристиян Христов (Ефко Рейсинг Казанлък), Александър Антов (Green Fox Motosport), Деян Куманов и Динко Монев от (АСК Стара Загора).

За Купа Лада заявките са 10. Фаворити са Иван Лишев (СКА Диамо) с ВАЗ 2101 и Огнян Патенов (ЛВ-Авто Рейсинг) с ВАЗ 2101. Надпреварата в неделя започва в 8:00 ч. с тренировки, а официалният старт ще бъде даден в 13:30 ч.

През целия неделен ден зрителите могат да проследят и да се включат в активностите на Държавната агенция Безопасност на движението по пътищата, която ще обособи Зона за пътна безопасност. Там малки и големи. ще научат важни съвети как да се движат безопасно на пътя.

Финалът на инициативата на СБА Най-добър млад шофьор на България също ще се проведе в неделя. Победителят в надпреварата ще спечели чисто нов автомобил за 1 година. Тримата най-добри ще представят страната ни на европейско състезание в Полша през октомври.

Всички инициативи на Писта София преминават под слогана „Животът е с предимство“, с което организаторите искат още веднъж да напомнят, че високата скорост и адреналина имат място само на пистата. На пътя всички ние трябва да спазваме правилата и да бъдем толерантни.