Начало Лайфстайл 4K от Sony – много повече от 4K

4K от Sony – много повече от 4K

43
0
BRAVIA X9

Sony разширява  бързо  своята продуктова линия, поддържаща 4K резолюция. Компанията предлага на пазара широка гама 4K устройства като телевизори, фотоапарати, видеокамери, проектори за домашно кино и отскоро – мобилни устройства.

4K представлява четири пъти по-голяма резолюция от Full High Definition, осигурява повече детайли, супер плавно движение и супер чисто качество на картината. 4K технологията е известна също като 4K Ultra HD, Ultra HD или UHD. Sony 4K е нова технология, разработена да предоставя четири пъти повече детайли от HD, включвайки осем милиона пиксела и правейки зрителското изживяване много по-близко до действителността.

Sony е на челните места в създаването на оригинално 4K съдържание. Компанията е  пърата, която предлагат истинско 4K съдържание директно в дома на потребителлите. Няма официален брой на съдържанието/програмите, създадени в 4K, но сред новите филми, заснети с 4K камерите на Sony, са „Забвение“, „Земята: ново начало“, „Смърфовете 2“, „Злите мъртви“. Моделите F65 и PMW-F55/F5 на Sony се използват в много продукции в световен мащаб. Има поне няколко хиляди програми, направени с тези камери на Sony, а част от тях се очаква да бъдат завършени в 4K формат. 

Актуален списък на 4K излъчването в световен мащаб:

Европа: Sky Germany започна заснемане на спортни събития в 4K.

Korea: Тестово излъчване от KBS/MBC/SBS/EBS.

KCTA (Korea Cable TV & Telecommunication Association) стартира тестови 4K канал.

Япония: Основан бе NexTV Forum (Next Generation Television & Broadcasting Promotion Forum). Неговата цел е тестването на 4K излъчване да започне през 2014 г.

САЩ: Fox Sports използва F65 за заснемане с високо качество на картината, както и за гледане на повторни записи от съдиите в Националната футболна лига. Каналът използва F55 и HD откъси за световните серии на бейзбол лигата – MLB World Series ’13. CBS Sports използва 4K камера за забавяне на действието и гледане записи от игрите на Националната футболна лига.

Русия: TricolorTV (платена сателитна телевизионна услуга) планира да стартира UHD излъчване.

4K заснемане е правено във всяка област – документални телевизионни поредици, спорт, филми, концерти и т.н.

Новата 4K гама BRAVIA за 2014

4K технологията е разработена за първи път от NHK – японската национална телевизия, в началото на този век и сега повечето производители на телевизори имат 4K модели в продуктовите си линии. Истинското 4K съдържание обаче някак все още липсва, забавяйки преминаването от Full High Definition към 4K. За да стимулира търсенето, Япония ще излъчва Световното първенство в Бразилия в 4K, така че най-запалените футболни фенове в страната вече са в търсене на най-новите 4K телевизори. Опция за тях би могъл да бъде един от новите BRAVIA телевизори на Sony – интелигентно устройство, предлагащо превъзходно качество на картината и звука с елегантен и модерен дизайн.

От технологична гледна точка, последните модели 4K телевизори BRAVIA разполагат с внедрени технологии като 4K X-Reality® PRO процесор на Sony, който може да ъпскейлва различно съдържание до 4K, TRILUMINOS ® display с богата цветова гама, както и новата X-tended Dynamic Range® PRO технология, която осигурява по-наситено  черно, по-изразени пикове и по-детайлно преливане на цветовете. Комбинацията от тези технологии осигурява цялостно качество на изображението, което надхвърля стандартната 4K резолюция. Това дава възможност за гледане на състезанията от Формула 1 на 4К телевизор с качество, непостигано до сега.

4K телевизорите BRAVIA от 2014 г. притежават декодер, съвместим с най-новия H.265/HEVC (High Efficiency Video Coding) формат за компресиране на видео, което им дава възможност да възпроизвеждат 4K/60p съдържание от онлайн и други източници, без да има нужда от използване на допълнителни устройства.

Те могат да приемат 4K/60p сигнали чрез HDMI 2.0, което им позволява лесно да възпроизвеждат бързо движещо се 4K/60p съдържание, като спорт например. Тези телевизори са съвместими и със стандарта MHL 3.0, който поддържа 4К изход за мобилни устройства. 

Новите основни характеристики на продуктовата линия 4K телевизори BRAVIA от 2014 г.:

 “X-tended Dynamic Range PRO”  – чрез тази технология се постига много по-широк динамичен диапазон на яркост, при по-високи пикове и по-наситени нюанси на черното, чрез прецизно затъмняване на подсветката за тъмните части от сцената и прилагане на три пъти повече яркост за излъчване на светлите части от сцената, когато е необходимо.

 “Wedge е новата клиновидна форма на корпуса. Тя е следствие от тенденцията за непрекъснато увеличаване размерът на телевизионния екран. Новият дизайн на телевизора е с по-нисък център на тежестта, което прави възможно използването на по-тясна стойка и същевременно подобрява стабилността. Клиновидната форма увеличава капацитета на телевизора и позволява вграждането на голям високоговорител, осигуряващ по-дълбок и по-мощен звук. 

Концепцията “One-Flick Entertainment” спомага за увеличаване на зрителното удоволствие, постигайки 3 основни подобрения:

– Бързо стартиране на телевизора и приложенията

– Нов потребителски интерфейс, позволяващ лесен и бърз достъп до различно съдържание

– Интуитивно тъчпад дистанционно управление One-Flick Remote 

Всички тези нови функции, съчетани с иновативните технологии и дизайн, осигуряват изключително зрителско изживяване.