Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 50 000 гуми за F1 ще произведе фабриката в Измит

50 000 гуми за F1 ще произведе фабриката в Измит

173
0
Пирели

50 000 гуми за Формула 1 ще произведе през 2011 г. фабриката на Пирели в Измит. Там е мястото, където се създава един от най-важният компонент за поведението и скоростта на болидите в Гран при. Затова и предстоящият уикенд за Гран при на Турция е специален за италианската компания, която възприема старта като домашен.

Фабриката в Измит използва най-добрата възможна техника за производство на състезателни гуми, включително тези за Формула 1. 200 души работят там, а процесът е разделен на две части. Първата е производство на прототипи въз основа математически модели, дело на центъра за изследвания и развитие в Милано (където пък 150 души са съсредоточени ексклузивно върху Гран при). Втората фаза е реалното създаване на гуми, включващо 5 етапа, 100 различни материала и 18 основни компонента.

Следва процес на валидация. Всяка гума преминава шерографично сканиране (метод подобен на рентгена, използва се за диагностика) за проверка вътрешността на гумите. После се прави радиологично сканиране за потвърждаване на външната структура. Размерите също се проверяват, докато накрая всяка гума получава баркод, отбелязващ пътя й от завода до състезателната писта. Резултатите вече се виждат на самото трасе: в Гран при на Китай бяха регистрирани рекорден брой маневри за изпреварвания – 63, както и 52 питстопа в Малайзия.

5 часа работа са необходими за производството на една гума. Предната тежи около 8,5 кг, задна – 9,5 кг. Пирели доставят за всяка надпревара от календара на F1 приблизително 1800 броя гуми.

Гуми за автомобилни надпревари пък се произвеждат в Измит от 2007 г. Още през 2010 г. там се съсредоточи дейността на Пирели за Формула 1, като специалистите работят в тясно сътрудничество с колегите си от Милано. След потвърждаването на компанията за единствен доставчик на тимовете в Гран при производството, естествено, скочи. През 2011 г. общият брой произведени гуми ще възлезе на 200 000 – 50 000 от тях за F1, 70 000 – за GP2 и GP3. Останалите са за още 60 различни серии и шампионати. Пълната гама Пирели се състои от 200 типа състезателни гуми.

Във фабриката обаче се правят и гуми за нормални автомобили. Продукцията на съоръжението, което работи от 1960 г., е както за Турция, така и за основните европейски пазари (Италия, Германия, Франция, Великобритания, Испания и т.н.) и Близкия изток. Сред автомобилните производители, работещи с компанията, са Мерцедес, Ягуар, ФИАТ, Рено. Годишното цялостно производство в Измит възлиза на 8 милиона гуми, като в тази бройка са включени автомобилни, състезателни и за камиони. Това прави фабриката най-голямата в състава на Пирели по отношение на продукцията.

Всичко за типовете гуми на Пирели – в новия брой на списание ClubS1 (138, май).