Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Уокинг отбелязаха 50-ата годишнина от смъртта на Брус Макларън

В Уокинг отбелязаха 50-ата годишнина от смъртта на Брус Макларън

951
0

Макларън отбелязва днес 50 години от смъртта на основателя си Брус Макларън. Новозеландецът, който основава отбора през 1963 г., загива само на 32 години на 2 юни 1970 г. при катастрофа по време на тестове на пистата Гудууд във Великобритания.

Годишнината бе отбелязана с откриването на статуя на Брус Макларън в централата на компанията в Уокинг от дъщеря му Аманда

Около модела за Кан-Ам M8D, с какъвто Брус губи живота си, бяха запалени 50 свещи. С тази кола Дени Хълм печели шампионата на Кан-Ам през 1970-та. Преди това самият Макларън взима титлите два пъти – през 1967 и 1969 г.

„Чест е да отбележим 50-ата годишнина с тази чудесна статуя, създадена в памет на неговия живот и постижения”, заяви Аманда Макларън. „Баща ми бе постигнал страшно много като реализация на амбициите си само 12 години след пристигането си във Великобритания. Неговото наследство са успехите на Макларън в продължение на повече от 50 години – във Формула 1, три победи в Индианаполис 500, пет поредни титли в Кан-Ам, изключителният успех в 24 часа на Льо Ман през 1995 г., създадените суперколи – всичко това носи името Макларън.”

„2 юни винаги е емоционална дата за семейството ни, особено тази година. Невероятно вълнуващо е, че „татко” ще ни наблюдава по този начин. Знам, че щеше много да се гордее с всички постижения, носещи името му.”

Главният изпълнителен директор на Макларън Рейсинг Зак Браун допълни, че компанията и състезателният тим ежедневно се борят да следват примера на Брус Макларън.

„В настоящия момент тъжим за загубата му, но и се вдъхновяваме от живота му. Духът на Брус – състезател, иноватор и лидер – живее у всички, работещи в Макларън днес”, каза Браун.

Бронзовата статуя е дело на художника и скулптор Пол Оз. Негова е и друга статуя, намираща се в Парагон – на Аертон Сена.