Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 52 години от рождението на Аертон Сена

52 години от рождението на Аертон Сена

40
0
Аертон Сена

Аертон Сена щеше да навърши 52 години днес. Митичният бразилец загина на 1 май 1994 г. в катастрофа на пистата Имола, но до ден-днешен никой не може да го измести от сърцата на милиони фенове по цял свят.

По време на кариерата си във Формула 1 (1984-1994 г.) Сена печели три световни титли (1988, 1990 и 1991 г.). В своите 161 старта има 41 победи и 65 полпозишъна. Изключителната му скорост и харизма печелят симпатиите на публиката, а в родината си Аертон е буквално обожаван. Самият той е готов на всичко, за да е пръв, защото просто не може да си представи някакво различно класиране за себе си:

Печеленето на победи е като наркотик. При никакви обстоятелства не мога да оправдая класиране на втора или трета позиция.

Документалният филм за бразилеца пък спечели две награди БАФТА по-рано тази година.

Тази лента бе направена от всички нас с любов и тя ни бе върната от хората – нещо наистина невероятно в днешния твърде комерсиален и циничен свят – коментира продуцентът Ерик Фелнър. – Направихме го, защото обичаме Аертон Сена. Животът му бе кратък, но по-вълнуващ от който и да е сценарий.

Домакинът на събитието Стивън Фрай отбеляза, че дори да не се интересуваш от Формула 1 и да не познаваш автомобилния спорт, този филм те приковава за екрана.