Начало Рали 6 Форд Фиеста на М-Спорт на старт в четвъртия WRC кръг

6 Форд Фиеста на М-Спорт на старт в четвъртия WRC кръг

68
0
М-Спорт

6 Форд Фиеста на М-Спорт ще застанат на старт в четвъртия кръг от световния рали шампионат в Португалия. Мадс Остберг, Евгени Новиков, Насър Ал-Атия и Тиери Нювил са титулярите за старта, към които този път се присъединяват Денис Куиперс (на мястото на Юхо Ханинен, оттеглил се от старта по лични причини) и шампионът от 2012 г. във WRC академията Елфин Еванс.

Пилотите на британския екип вече започнаха силно изявите си в Португалия – с второ място на Остберг във Fafe рали спринта, провел се през изминалия уикенд.

Определено е възможно да повторим миналогодишния си добър резултат – заяви норвежецът, който финишира втори през 2012-та в Португалия, а малко по-късно откри, че е победител (след дисквалификацията на Мико Хирвонен). – Направихме добър тест и съм сигурен, че разполагаме с необходимата скорост, за да се борим за топпозиции. Имаме вече сериозен опит и съм уверен, че можем да се справим с предстоящите предизвикателства. Самото рали е трудно и трябва да пазиш колата и гумите. Миналия сезон видяхме, че времето също може да играе сериозна роля – каза още Мадс.

В миналогодишното издание на рали Португалия пък Новиков записа най-доброто си класиране във WRC кръг – второ място. Освен това стана първия руснак и най-младия пилот на подиума в историята на шампионата.

Миналата година разбрахме колко трудни могат да са нещата през пролетта! Надявам се и сега да е така, тъй като подобни сложни условия определено ми допадат – сподели Евгени. – Направихме тест на доста хлъзгаво и мокро трасе, така че ако нали, ще сме добре подготвени. Научихме много от 200-те километра подготовка.

Ал-Атия финишира пети в предходното състезание в първенството, а след това спечели Кувейт Интернешънъл Рали. През 2012 г. катарецът бе четвърти в португалския старт, за него това също бе най-добро класиране в световния шампионат:

– Голям фен съм на този старт. По принцип той не влизаше в програмата ми, но при появата на шанса Малкълм [Уилсън] и мениджърът ми направиха така, че нещата да се случат. Имам чудесни спомени от това рали. Ще се радвам на карането, ще карам за феновете, но мисля, че някой от съотборниците ми спокойно може да се бори за победата.

Изпълнен с увереност след първия подиум в кариерата си е и Нювил. Той направи някои промени по настройките на Форд-а си в последните тренировки и сподели, че тя върви чудесно:

– Хората често казват, че това е първият „конвеционален“ старт за сезона, но това не означава, че в него липсват предизвикателства. В петък няма сервиз и трябва да се внимава. Неделната дълга отсечка (Алмодовар – 52 км) ще е голям тест за екипажите, но първо трябва да стигнем до там.

12 месеца след последната си изява в шампионата Куиперс се завръща на световната сцена и няма търпение отново да се състезава във WRC. Холандецът заяви, че ще е внимателен и първоначално ще се опита да намери добър ритъм. За Еванс пък участието е наградата му за титлата във WRC академията миналия сезон.