Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 6 отбора обсъждали да направят свой вътрешен шампионат

6 отбора обсъждали да направят свой вътрешен шампионат

36
0

6 от отборите във Формула 1 са обсъждали да направят свой вътрешен шампионат, съобщава Аутоспорт. Това били Форс Индия, Уилямс, Торо Росо, Заубер, Хаас и Мейнър, като това не означавало да напуснат големия шампионат на Ф1.

Идеята била на заместник-шефа на индийския тим Боб Фърнли, като въпросните отбори трябвало да се вместват в рамките на 100 милиона долара годишен бюджет, като сумата не включва разходите за маркетинг, договорите на пилотите и моторхоумите на пилотите.

Концепцията била шампионатът да бъде ръководен от ФИА, като бъдат сключени отделни комерсиални споразумения за приходите според класирането във въпросното първенство при конструкторите. В крайна сметка обаче Торо Росо и Уилямс са се обявили против идеята и тя е била изоставена.

Спортният шеф на Торо Росо Франц Тост обяви, че тимът от Фаенца не е подкрепил идеята, тъй като от големия отбор на Ред Бул били против нея. Според него би трябвало да има таван на бюджетите, но той да важи за всички отбори. А по негово мнение контролирането на харчовете на отборите напрактика е невъзможно.