Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 $658 млн. ще си разделят отборите от приходите за 2010 г.

$658 млн. ще си разделят отборите от приходите за 2010 г.

60
0
Формула 1

658 милиона долара са парите, които ще се разпределят между отборите във Формула 1 въз основа на резултатите им от 2010 г. Средствата са част от приходите в спорта и са с увеличение от 21% спрямо предходния 12-месечен период. Покачването е за трета поредна година, а това кой колко получава се регламентира от споразумението Конкорд, управляващо отношенията между екипите, ФИА и притежателя на търговските права на Гран при.

Делът на тимовете вече е 50% от приходите след последните сблъсъци и заплахи от тяхна страна да се отделят, за да създадат свой собствен шампионат. Тепърва предстоят преговори за нов Конкорд (настоящият изтича в края на 2012 г.) и първите признаци за това, че дискусиите няма да са лесни, са налице. Управляващият търговските права на спорта Бърни Екълстоун нападна ФИА и президента й Жан Тод, а французинът заяви, че приоритет за него са интересите на федерацията и администрираните от нея спортове. Според публикуваните данни за доходите и разпределението им 80-годишният Екълстоун трябва да получи 7,9 млн. долара от приходите, като ръстът при него също е над 20%.

Загубата на CVC Кепитъл Партнърс пък също е увеличена – до $660 млн. В момента все още тече и разследването в Германия срещу банкера Герхард Грибковски относно продажбата на търговските права от три немски банки на CVC. Инвестиционната компания официално твърди, че за момента няма намерение да продава, но слухове за проучвания на евентуално прехвърляне на акциите се появиха отново миналата седмица.