Начало Formula E News 8 конструкторски екипа ще участват във втория сезон на Формула Е

8 конструкторски екипа ще участват във втория сезон на Формула Е

41
0
старт,Формула Е

8 конструкторски екипа ще участват във втория сезон на Формула Е.

През първия състезателен цикъл – 2014/2015 – 10 отбора се надпреварват, използвайки идентични едноместни коли (Спарт-Рено SRT_01E). От 2015/2016 сериите ще станат открит шампионат, позволяващ на конструкторите да правят свои нововъведения, включващи развитие на задвижващи системи.

Първоначално екипите ще имат право да работят само по агрегатите с цел ограничаване на разходите, както и насърчаване на инвестиции и иновации в най-важните области – в частност т.нар. е-мотор, инвертор, скоростна кутия, охладителна система. Всички останали компоненти на автомобилите не се променят, за да не се допуска скъпо аеродинамично развитие.

Осемте производители са ABT Спортслайн, Андрети, Махиндра, Мотоматика, NEXTEV TCR, Рено Спорт, Вентури Аутомобилс, Върджин Рейсинг Енджиниъринг.

Правилата на Формула Е ще продължат да еволюират. За третия сезон на първенството е предвидено разширение на възможностите за работа към развитие на батериите. Целта е до петата състезателна година пилотите да изкарват цялото състезание с един болид и да не се налага смяна на колата, каквато има в момента.

„Началото на Формула Е бе много успешно. Иновативната и впечатляваща дисциплина печели репутация в спортно и техническо отношение, а това е следващата фаза от развитието на първенството”, коментира президентът на ФИА Жан Тод. „Постепенното отваряне на правилата ще насърчи иновациите, като в същото време разходите ще останат под контрол. Надяваме се, че избраните от производителите решения ще доведат до бързо развитие на бъдещи технологии. Броят постъпили кандидатури за участие отразява огромния интерес, който Формула Е вече генерира.”

Главният изпълнителен директор на първенството Алехандро Агаг отбеляза от своя страна, че наличието на толкова конструкторски екипи демонстрира голямо доверие в сериите: „Една от целите ни от самото начало е да промотираме технологии, но не сме в състояние да го сторим като организатори – нужни са ни „актьори”, които да ги развиват и да се борят едни срещу други в надпреварите. Чрез тези битки ще бъде постигнато не само подобрение на състезателните технологии, но и на електрическите коли като цяло.”