Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо доволен от седмото място на грида след проблемите в тренировките

Алонсо доволен от седмото място на грида след проблемите в тренировките

46
0
Фернандо Алонсо

Фернандо Алонсо имаше проблеми в свободните тренировки и не бе наясно как ще върви болидът му в квалификацията за Гран при на Монако. Той дори се оплака от баланса в Q2, но в последния сегмент извлече максимума от автомобила си и се класира седми на грида.

„Много сложен уикенд. Загубихме първата тренировка заради проблем със спирачките, а в третата колата бе с много странно управление. Задната и предната част все едно нямаха връзка помежду си. В бавните завои имахме грижи със задницата, които в бързите се преместваха напред. Обикновено подобно поведение е трудно за оправяне. Направихме куп промени и в началото на квалификацията гадаехме какво ще е поведението на автомобила. Бързо разбрахме, че положението е по-добро и това ми даде увереност да атакувам. Седмото място е чудесно постижение”, обясни Алонсо.

„Квалификацията бе стресираща, с много трафик, а точно по тези улици трябва да направиш най-добрата си обиколка докато си с нови гуми. Това те подлага на сериозно напрежение, но в същото време е страхотно предизвикателство.”

„Надпреварата ще е дълга. Трябва да се опазим от стените и да стигнем до финала с максимално добър резултат. Това означава да заемеш позиция в първата обиколка и след това да играеш със стратегията.”

Щофел Вандоорн смяташе, че колата му е конкурентоспособна в третата свободна сесия, но откри проблем преди квалификацията.

„Нямаше време да го поправим, така че карах без точните настройки. Поведението бе различно, липсваше ми известен баланс. Все пак темпото бе на ниво, като се има предвид станалото. Трафик в загряващите ми обиколки и бързи турове, които не бяха перфектни, ме класираха 12-и. Разочарован съм, но определено имаме потенциал да спечелим точки. Освен това можем да изберем гумите си за старта: хиперсофт не изглежда като най-добрия вариант за надпреварата, така че се надявам потеглянето с различна смес да ни отвори някои врати”, обясни белгиецът.