Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо, Ковалайнен, Бриаторе и Роси в списъка с клиенти на HSBC на...

Алонсо, Ковалайнен, Бриаторе и Роси в списъка с клиенти на HSBC на Swiss Leaks

68
0
Флавио Бриаторе
Флавио Бриаторе; снимка: АТР

Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо, бившият пилот от Гран при Хейки Ковалайнен, бившият шеф на Рено в F1 Флавио Бриаторе и деветкратният световен шампион Валентино Роси са в списъка с клиенти на швейцарския клон на банка HSBC, за които се твърди, че са укривали данъци с помощта на финансовата институция.

Листът, наречен Swiss Leaks, съдържа около 100 000 имена на кралски особи, политици, бизнесмени, спортисти, звезди от музикалната и кино индустрията и т.н. Според данните, оповестени от френския вестник Монд и Международния консорциум за разследваща журналистика, банката е помагала за укриването на доходи и съответно неплащането на дължимите върху тях данъци. Общият размер на злоупотребите възлизал на над 120 милиарда долара.

От HSBC признаха, че клиенти са се възползвали от банковата тайна (част от сметките са създадени и под различни псевдоними). Сега обаче ситуацията била коренно променена. Освен това се смята, че по същество действията (или част от тях) може да не са престъпление, но са лоши практики.

Алонсо, Ковалайнен, Бриаторе и Роси са били клиенти на HSBC в периода 2006-2007 г. Испанецът живееше по онова време в Швейцария, като от 2010 г. се премести в родния си град Овиедо. От около две години предпочита да изкарва по-голяма част от свободното си време в Дубай. Името му се свързва с четири сметки на обща стойност 42,3 млн. долара, като във файловете не се уточнява връзката му с тях.

Според испанската агенция ЕФЕ Алонсо заплашил да заведе съдебно дело за уронване на престижа му. Цитиран е близък до пилота анонимен източник, според когото „данъчните власти никога не са го търсили за нищо, тъй като при него ситуацията винаги е била безупречна”.

Бриаторе е свързан с девет клиентски акаунта, които са във връзки с други 38 – на обща стойност 73 милиона долара. Адвокатът на италианеца Филип Укра е заявил, че „тази информация е отпреди 10 години и господин Бриаторе не е в състояние да потвърди или отхвърли каквото и да е”. Той допълни, че Флавио и някои от компаниите му имат сметки в швейцарски банки, но всички те са напълно легални и съобразени с всички закони.

Звездата от MotoGP Валентино Роси пък не за първи път се оказва замесен в скандал за укриване на данъци. През 2008 г. той сключи споразумение с италианските власти да плати $51 млн. след продължително разследване на финансите му. Според данните от HSBC той имал сметка с близо 24 млн. долара под псевдонима „Кикики 62”. Адвокатът на Роси бе категоричен, че всички дела на клиента му са изрядни.

От страна на Ковалайнен няма коментар. Неговата сметка за 2006-2007 г. била със $132 765.