Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо доволен от петото място, Райконен с проблеми с баланса

Алонсо доволен от петото място, Райконен с проблеми с баланса

76
0

Фернандо Алонсо и Кими Райконен се класираха на пета и десета позиция в квалификацията за Гран при на Япония.

– Денят бе особено труден още от последната свободна тренировка, когато трябваше да приберем Кими, тъй като забелязахме аномалия в задвижващата му система – коментира инженерният директор на Ферари Пат Фрай. – Квалификацията премина сравнително плавно, особено за Фернандо, който бе пети и в трите сегмента. Уилямс доказаха, че имат добра мощност и аеропритискане, но това няма да ни спре да ги атакуваме. Представянето на Ред Бул бе изненадващо, но не можем да ги отписваме на това трасе. За съжаление проблемът с колата Кими означаваше, че не можахме да оптимизираме баланса на болида му, което е особено важно тук. Механиците обаче свършиха изумителна работа. Само за два часа разглобиха и сглобиха автомобила, монтирайки нова задвижваща система навреме, за да участва той в квалификацията. Прогнозата за утре е за тайфун и ще трябва да се адаптираме, каквито и условия да възникнат.

Алонсо посочи, че често финишира пети в квалификация, но смята, че днешният резултат може да се разглежда в различна светлина, тъй като карането му е доставило удоволствие – и в бързите, и в бавните секции.

– Уикендът е много положителен досега. Имах добро усещане в колата още от първата обиколка в тренировките. За съжаление очакваният утре тайфун създава известно напрежение, защото през изминалите два дни не сме карали на мокро. Валеж от началото на състезанието винаги усложнява нещата. В момента не знаем колко дъжд да очакваме, така че можем да се подготвим за трудна надпревара. На Сузука дори на сухо могат да се случат инциденти, лесно се допускат грешки. Смятам, че по-късно днес рейс директорът може да вземе решение, като съществува възможност да изтегли състезанието напред – заяви Алонсо.

Райконен сподели, че представянето му днес съвпада с тенденцията от целия уикенд досега, въпреки че се чувства добре в колата:

– Не успях да разреша няколко проблема, които имах и вчера. Техническият проблем сутринта ме спря по-рано от планираното и не можахме да тестваме някои нови компоненти, а това щеше да е полезно за избора на настройки. Отборът се справи прекрасно и подготви болида ми за рекордно време. В първия сектор имах някои проблеми с баланса и не бях в състояние да натисна толкова, колкото исках. Сторих всичко по силите си днес. Утре ще опитам да наваксам няколко позиции и да направя добро състезание.