Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Александър Роси преговаря с Хаас за място в F1 тима му

Александър Роси преговаря с Хаас за място в F1 тима му

99
0
Александър Роси

Александър Роси преговаря с Джийн Хаас за място в отбора за Формула 1 на американеца. Това потвърди пилотът в интервю за crash.net, в което обсъди и идването на сънародника си в спорта.

– Много се вълнувам за Хаас. Неговата страст и отдаденост (на каузата) да приближи американците към спорта заслужават огромен респект. Подкрепата, която аз получавам от родината си, е феноменална. Американците обожават да имат свой сънародник, когото да подкрепят и според мен наличието на американски екип в F1, особено с някой толкова успешен, колкото е Хаас, ще е фантастично. Ясно е, че сме говорили с Хаас и последната стъпка е да има американски пилот в F1, когото запалянковците да могат да подкрепят. Ако ми се удаде такава възможност в точния момент, знам, че ще съм готов и мога да свърша добра работа за екипа – обясни Роси.

Пилотът, който след промяната на собствеността в Катерам напусна и стана трети състезател в Маруся, призна, че американец определено е доста трудно да пробие във Формула 1:

– Причините са много. Първата е дистанцията. Аз се преместих да живея в Европа, когато бях доста млад, за да карам в по-малките серии. Но не всички американци имат подобна възможност или решимост да я осъществят. В самата Америка има много шампионати, в които може да се участва – Индикар, НАСКАР и т.н. Трябва да си наистина надъхан, за да стигнеш до Формула 1, да изминеш целия път до Европа, където са най-добрите серии, за да вървиш към Гран при. Наистина имам късмет, че хората ме подкрепят, но съм целенасочен, когато става дума за това къде искам да бъда.

Роси заяви, че е напуснал Катерам, защото било време да продължи напред и е благодарен на тима и Тони Фернандес за всичко изживяно.

– Карал съм всеки автомобил, създаден от Катерам от влизането на тима във Формула 1 през 2010 г. Чувствам се уверен в F1 болид, участвах активно в тестовете и работих на симулатор. Пътувах почти непрекъснато с отбора през последните две години. Разбирам какво е необходимо, за да си напълно подготвен и нямам търпение да приложа тези познания в новия си екип. В Маруся ще мога да започна веднага да работя. Винаги е вълнуващо да обърнеш страницата, да започнеш нова част от пътуването. Плановете са да карам в няколко петъчни тренировки, Остин е задължителен, останалите ще бъдат потвърдени в близко бъдеще – каза още пилотът.