Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Адвокатите на Ван дер Гарде искат затвор или глоба за Мониша Калтенборн

Адвокатите на Ван дер Гарде искат затвор или глоба за Мониша Калтенборн

73
0
Заубер

Съдебната сага „Гийдо ван дер Гарде срещу Заубер” продължи да се развива и по време на първата свободна тренировка за Гран при на Австралия.

В сряда холандският пилот спечели дело срещу тима, като присъдата му даде право да участва в първия кръг от световния шампионат на Формула 1. Отборът обжалва, но загуби и първото решение бе потвърдено. След това Ван дер Гарде подаде нов иск – за нарушаване на договор – и молба за списък с имуществото (тоест автомобилите и оборудването на пистата) на екипа, намиращо се в Австралия. Тийм мениджърът на Заубер Беат Цендер трябваше да предаде искания лист в съда.

Отборът изпрати писмо до ФИА със запитване дали на Ван дер Гарде може да бъде издаден суперлиценз. Липсата на такъв е основна пречка за излизането на холандеца на писта. В същото време обаче в борда за регистриране договорите на състезателите (Contracts Recognition Board – CRB) в Швейцария няма валиден контракт между пилота и Заубер, а наличието на официално споразумение е задължително условие при подаване на молба за суперлиценз. От екипа твърдят, че договорът е бил прекратен законно и CRB е уведомен за това с писмо на Калтенборн от 4 март.

Междувременно Ван дер Гарде се появи в падока. След произнасянето на присъдата в сряда той заяви пред журналиста Адам Купър, че отношенията му със Заубер все още са добри и бе убеден, че ще работи с екипа. Днес обаче бе нагледно демонстрирано колко трудно би било това. Отборът не му осигури пропуск и се наложи той да получи такъв за гост, за да влезе в падока. Бе направена проба за седалка, като трябваше да облече състезателен екип на Маркус Ериксон. Нежелан в моторхоума на Заубер, Ван дер Гарде се оказа в кулата на рейс контрола, където намери място да остане.

Отборът пък не можеше да пусне на писта когото и да е от другите пилоти – Ериксон или Фелипе Наср – до приключване на делото.

Междувременно бе оповестена информация за това, че адвокатите на холандеца са призовали съда да накаже лично Мониша Калтенборн със затвор или глоба за обида на съда. По-късно трябва да бъде постановено дали отборът е извършил такова нещо, тоест дали екипът не е изпълнил присъдата. Твърди се, че още по време на тренировката близо до трасето е имало екип съдия-изпълнители, готови да конфискуват имуществото на Заубер при нареждане от страна на съда.

Ситуацията става все по-сложна и вече се появиха предположения, че съдебните дела могат да доведат дотам, че не само Ван дер Гарде, но и Заубер изобщо да не участва в Гран при на Австралия.

Нико Хюлкенберг пък подкрепи действията на холандския пилот: „Той просто иска онова, което му е обещано и има право да се бори. Бях част от този отбор и знам как се работи там.”

Твърди се, че през август 2014 г. Ван дер Гарде е превел на Заубер 8 милиона евро (около 8,5 млн. долара) – аванс според договор за това, че ще получи титулярно място в екипа за 2015 г. Наср и Ериксон са със спонсорски пакет от близо 40 млн. долара.