Начало Рали Ари Ватанен: Присъединяването на Ожие към М-Спорт е за доброто на WRC

Ари Ватанен: Присъединяването на Ожие към М-Спорт е за доброто на WRC

40
0

Последният пилот, спечелил световна титла с Форд в ралитата – Ари Ватанен – изрази голямо удовлетворение от присъединяването на Себастиен Ожие към М-Спорт. Четирикратният световен шампион заложи на екипа на Малкълм Уилсън, след като тества новия Фиеста WRC и Тойота Ярис WRC.

„Себастиен ми каза, че автомобилът е много добър, но, разбира се, никой не знае до първите отсечки в Монте Карло”, обясни Ватанен, който печели титлите си в британския шампионат през 1976 и 1980 г. и световната корона през 1981 г. с Форд Ескорт RS1800. „Нали осъзнавате, че аз съм последният пилот на Форд, спечелил шампионата? Никой друг не го е сторил след 1981 г. Затова и се пошегувах с Малкълм, че би трябвало да ме наеме, тъй като единствен знам как се прави! Надявам се сега Себ да свали този товар от плещите ми. Не искам да остана последният пилот на Форд с титла!”

Ватанен отбеляза също така колко труд полагат в М-Спорт, откакто тимът е без заводска подкрепа от страна на Форд: „Малкълм трябва сам да намира пари и върши прекрасна работа, за да върви компанията. Пое големи рискове и аз лично обичам този предприемачески дух у него. Лесно е да работиш за някого другиго, но е напълно различно, когато се налага да залагаш собствения си врат и не знаеш какъв ще е изходът. Просто правиш информирано предположение и се надяваш нещата да се получат. А при Малкълм се получи, защото той е истински бизнесмен. Представете си какво ще изпитват в отбора сега, когато Ожие е при тях! Надявах се да отиде там и искрено се радвам, че се получи така. Това е за доброто на спорта. Хората трябва да изпитват емоции, а когато се случи нещо наистина хубаво, трябва да му се насладиш.”

Ожие е цел на Малкълм Уилсън от доста време. Първият опит на шефа на М-Спорт да го привлече в екипа е още от 2011 г.