Начало Други Ауди спечели първия WEC кръг на Силвърстоун

Ауди спечели първия WEC кръг на Силвърстоун

28
0

Ауди спечели първия старт от световния шампионат за състезания за издръжливост (WEC – World Endurance Championship). Екипажът с №7 – Марсел Феслер/Андре Лотерер/Беноа Трелюе с Ауди R18 e-tron quattro – триумфира в 6 часа на Силвърстоун след сериозна битка със съперниците от Порше и Тойота. След 201 обиколки разликата между победителите и класираните втори Ромен Дюма/Нийл Джани/Марк Лийб с Порше 919 Hybrid бе едва 4,610 сек.

Трети, на 14,816 сек, се класира екипажът на Тойота Антъни Дейвидсън/Себастиен Буеми/Казуки Накаджима.

Победата дойде след истинска драма в последния четвърт час от състезанието. Феслер бе зад волана на Ауди-то и победата му изглеждаше сигурна, когато бе наказан със stop-go заради изпреварване на автомобил от GTE извън допустимите граници на трасето. Марсел освен това трябваше да зареди за последно – това бе първото му влизане в бокса 15 минути преди финала, след което авансът му бе само 37 секунди. Той влезе за наказанието в следващия тур и с максимални усилия удържа първата позиция пред връхлитащия Джани.

„Поздравления за Марсел, Андре и Бен. Тази победа е старт-мечта на сезона и невероятна награда за целия екип и упоритата му работа”, коментира шефът на Ауди Моторспорт доктор Волфганг Улрих. „Този успех ни мотивира още повече за предизвикателствата през следващите няколко седмици. Уикендът на Силвърстоун показа, че може би ни очаква най-вълнуващият и оспорван WEC сезон в историята.”

От тима на Порше отбелязаха, че второ място е страхотен резултат в началото на новия сезон, след като отборът класира две коли на първа редица на стартовата решетка. Шефът на екипа Андреас Зайдл бе категоричен, че хората му са направили най-добрите питстопове в целия питлейн.

„Това бе доста интересна надпревара с прекрасни битки. Борбата особено с Феслер бе страхотна. Жалко, че в крайна сметка не спечелихме. Двубоят бе крайно оспорван след наказанието на водещия автомобил. Страхотно е, че и трите производителя са толкова близо един до друг като представяне. Това ще е един вълнуващ сезон. В крайна сметка имах възможност наистина да атакувам с 919 Hybrid, подобрихме много колата спрямо миналата година. Имаме още работа, но вървим в добра посока”, заяви Джани.

Дейвидсън пък каза, че пистата Силвърстоун никога не е пасвала кой знае колко на Тойота TS040 Hybrid и затова третото място е чудесно постижение.

„Надпреварата бе трудна за нас. Накрая опитах да настигна Порше-то, но не успях да го сторя с по-старите си гуми. Поздравления за Ауди и Порше, които свършиха страхотна работа. Сега ще дадем най-доброто от себе си, за да се подготвим за Спа, където очакваме да постигнем по-добър резултат”, добави Буеми.