Начало Дакар Ал-Атия с втора етапна победа на Дакар, драма за Хирвонен

Ал-Атия с втора етапна победа на Дакар, драма за Хирвонен

71
0
Стефан Петерханзел

Насър Ал-Атия с Тойота спечели втора етапна победа на рали Дакар, като беше най-бърз в 3-ата отсечка между Писко и Сан Хуан с дължина 296 км. Катарецът изпревари с 4 минути шампиона Стефан Петерхазел с Пежо 3008 DKR.

От 3-о до 5-о място се наредиха останалите 3-ма пилоти на френската марка – Сайнц-старши, Депре и Льоб, следвани от Де Вилиер с Тойота. По този начин Петерхазел поведе в общото подреждане, като е на 3 мин пред Депре, а Ал-Атия излезе на 3-о място (+7:43 мин).

Драма преживя пилотът на X-Raid Mini Мико Хирвонен. Той спря за отстраняване на повреди за 1 час и половина, с което на практика загуби шансове да се бори за призово класиране.

Така финландецът стана 3-ият пилот от 3 машини на Мини с един двигателен мост, който се оказа извън борбата. Във втория ден след инциденти от битката отпаднаха неговите съотборници Брайс Мензис и Язеед Ал-Рахджи.

При мотоциклетистите миналогодишният победител Сам Съндърланд с KTM взе втора победа за 2018 г. и се върна начело в общото класиране. Той остави зад себе си Кевин Бенавидес с Хонда и Пабло Кинтанила с Хускварна.

Досегашният лидер в генералното подреждане Хоан Бареда Борт с Хонда загуби близо половин час в етапа заради грешка в навигацията и се срина в подреждането. Там втори е Бенавидес (+4:38 мин), а трети Кинтанила (+7 мин).

При машините ATV убедителна победа записа Игнасио Касале с Ямаха, за който това е 3-и успех от 3 отсечки. Той изпревари Алексис Ернандес с близо 9 мин и Пабло Копети с почти 15 мин.

Така в общото класиране чилиецът вече има 26:13 мин аванс пред Сергей Карякин с Ямаха и 26:43 мин пред Копети със същата машина. Карякин завърши етапа на 9-о място.

При камионите първа етапна победа в Дакар в кариерата си взе Фредерико Вилагра с Ивеко. Той навакса 7 мин изоставане и в крайна сметка победи с 35 сек лидера в общото класиране Едуард Николаев с Камаз.

Вилагра излезе на 2-о място в него на 9 мин зад руснака. Няколко от претендентите загубиха 1 час в етапа, сред които Дмитри Сотников с Камаз и Алеш Лопраис с Татра.