Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Абитебул: Във F1 става невъзможно да печелиш без Б-отбор

Абитебул: Във F1 става невъзможно да печелиш без Б-отбор

1505
0
Сирил Абитебул
Ален Прост и Сирил Абитебул, снимка: Рено

Управляващият директор на Рено Сирил Абитебул заяви, че във Формула 1 вече става невъзможно да печелиш, без да имаш Б-отбор. Той каза още, че в тима му няма да участват във войната на въоръжаването с водещите 3 тима. Според информация на немското издание Auto Motor und Sport в Мерцедес, Ферари и Ред Бул-Хонда работят общо по 1600 души. Докато Рено разполага „само“ с 1200 общо в Енстън и Вири-Шатийон.

„Преди време не осъзнавахме колко голяма е тази война във въоръжаването между Мерцедес и Ферари, каза Абитебул. – Те все едно са в отделен спорт, в различна Вселена. Ние планирахме да достигнем нивото на топ отбор. Но те продължиха да растат със същото темпо. А ние не можем да правим  това и не искаме да се развиваме с такава скорост.

А и не е само това. Всеки отбор от топ 3 си има така наречен Б-отбор. Ферари има Хаас и Алфа Ромео, Ред Бул си има Торо Росо, а Мерцедес става все по-близък с Рейсинг Пойнт. Хаас създадоха прецедент, от който е трудно нещата да се върнат назад. За мен има ера преди Хаас и такава след Хаас.

Това може би промени завинаги F1. От 10, отборите станаха реално 4 или 5.“

Абитебул твърди, че в Рено не са предвиждали подобно нещо в своята стратегия. Но според мен в скоро време никой няма да може да побеждава, ако не разполага с такъв Б-тим.

„Преди да победя Ферари, аз първо трябва да победя Хаас, обясни Абитебул. – А колкото по-трудно е това, толкова по-трудно е да си набавяш спонсори и пари от награди. Ситуацията според нас е много сериозна.

И не само за Рено, а и за всички останали отбори, които не могат да си позволят подобен модел. Не знам как да се спре тази въоръжена война. А Б-отборите са част от нея. ФИА трябва да вземе отношение. Не искаме да бъдем част от такава Формула 1″.

Абитебул заяви още, че тавани на бюджетите от 2021 няма да подобрят нещата, а само ще ги влошат. „Ефектът ще бъде обратен, смята французинът. – Ако имаш по-малко пари и ресурси, единият ти отбор може да се концентрира върху аеродинамиката, а другия върху шасито. Това ще направи тези алианси фантастични. Ако си изолиран като нас, нямаш никакъв шанс.“

Запитан защо Рено не може да направи Макларън свой Б-отбор, Сирил отговори. „Защото ние сме равни отбори. Кой ще бъде ръководител и кой подчинен? Може би ще говорим с Макларън в някакъв момент, но евентуално сътрудничество никога няма да бъде на нивото на Ферари и Хаас, Мерцедес и Рейсинг Пойнт или Ред Бул и Торо Росо.“