Начало Рали Абсолютно перфектен ден, заключи Хирвонен на финала в събота

Абсолютно перфектен ден, заключи Хирвонен на финала в събота

33
0
Мико Хирвонен

Мико Хирвонен увеличи преднината си в рали Португалия след третия ден от четвъртия кръг на WRC за 2012 г. Дъждът, превърнал петъка в борба за оцеляване по трасето, продължи през нощта, но спря за шестте отсечки в събота. Пътищата останаха в голяма степен подгизнали, въпреки че на места изсъхваха и това направи избора на гуми особено труден. Финландецът адаптира стила си на каране така към условията, че с максимално внимание и прецизност продължава да е начело, въпреки че не спечели нито един от етапите. Той обаче спечели ценни секунди пред преследващите го Мадс Остберг и Евгени Новиков, след което заяви, че контролира ситуацията.

Всичко бе далеч по-лесно в сравнение с вчера. Пак беше хлъзгаво, но сцеплението се оказа много по-постоянно. На моменти попадахме на кални участъци и неизсъхнали завои. Пътищата обаче изсъхваха толкова бързо, че с меките гуми колата бе нестабилна. Това обаче бе най-добрият избор сутринта – сподели Хирвонен.

Следобед той бе с хард и две гуми софт като резервни, тъй като според прогнозата можеше да се разрази буря. В крайна сметка нещата се получиха за финландеца.

Абсолютно перфектен ден – заключи той на финала. – Автомобилът работеше много добре и контролирахме ралито. Внимавах да не допускам никакви грешки, я и успяхме да увеличим аванса си. Основното затруднение бе да решим с какви гуми да караме. Сега мога да кажа, че преценката ни бе правилна!

Въпреки че е с повече от минута напред, Мико е категоричен, че не може да си позволи да се отпуска в неделя. Според него всичко ще е наред, ако не вали.

В 15-ия етап радио кабелът на Ярмо [Лехтинен] бе повреден. В слушалките се чуваше само странен шум и не чувах никакви бележки, но в крайна сметка това не бе фатално. Трябва обаче да останем напълно концентрирани, защото има още 115 километра – каза още Хирвонен.