Начало Рали Abu Dhabi Desert Challenge 2023: Ал-Атия най-бърз в първия етап, Льоб изостана...

Abu Dhabi Desert Challenge 2023: Ал-Атия най-бърз в първия етап, Льоб изостана заради технически проблем

215
0
Насер Ал-Атия
Насер Ал-Атия, снимка A.S.O/DPPI/B.Roux

Насер Ал-Атия беше най-бърз в първия етап на Abu Dhabi Desert Challenge 2023. Пилотът на Тойота измина дължина от 242-километровата отсечка от Ал Данан до Ал Сараб за 3:13.36 часа. Втори завърши Язид Ал-Раджи (Ovedrive Тойота), следван от съотборника на Ал-Атия Хенк Латеган.

Abu Dhabi Desert Challenge е втори кръг от сезон 2023 в световния рали рейд шампионат на ФИА и ФИМ (W2RC). Днес се проведе първия от общо пет специални етапа на територията на емирство Абу Даби.

Ал-Атия беше най-бърз в отсечка №1 на пустинната надпревара. Катарецът отново бе недостижим по време на цялата отсечка и заслужено завърши на първо място. Ал-Атия спечели вчерашния пролог, който бе с дължина 6 км. Победителят от рали Дакар 2023 избра да стартира девети и да избегне тежката задача да отваря пътя.

Втори в днешния етап №1 на Abu Dhabi Desert Challenge завърши Язид Ал-Раджи. Саудитецът изостана с малко повече от минути спрямо победителя Ал-Атия. Пилотът на Overdrive Тойота се надява да се бори за успеха в пустинното рали рейд състезание след разочарованието в първия кръг от тазгодишния сезон в W2RC.

Трети остана Хенк Латеган. Състезателят на Тойота изостана с 6 мин. и 15 сек. от времето на съотборника си Насер Ал-Атия. Латеган се надява да задържи позицията си и да се качи на подиума в Abu Dhabi Desert Challenge.

Четвърти и пети финишираха Мартин Прокоп с Форд и Хуан Крус Якопини (Ovedrive Тойота). Шестото място пък бе заедно от Денис Кротов (Мини). Място в топ 10 намериха още Сет Кинтеро (Red Bull Off-Road Team USA), Себастиан Халперн (Мини) и Остин Джоунс (Red Bull Off-Road Team USA).

Междувременно Герлен Шишери приключи участието си в тазгодишното издание на Abu Dhabi Desert Challenge. Пилотът на GCK Racing реши да се оттегли от състезанието заради кинетоза.

Междувременно Себастиен Льоб се бореше за челните позиции преди да спре заради проблем с маркуча, по който минава охлаждащата течност. Състезателят на Бахрейн Рейд Екстрийм загуби повече от 5 часа и пропадна в класирането.

В общото класиране Ал-Атия води пред Ал-Раджи и Прокоп.