Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Адвокатите на Бърни: Показанията на Грибковски са противоречиви

Адвокатите на Бърни: Показанията на Грибковски са противоречиви

25
0
Бърни Екълстоун,Герхард Грибковски

В сряда Бърни Екълстоун официално бе обвинен в даването на подкуп при продажбата на търговските права на Формула 1 от страна на Байерише Ландесбанк на сегашните собственици от CVC Capital Partners през 2006 г. Според обвинението Екълстоун е дал $44 млн. на шефа на рисковото инвестиране на банката, Герхард Грибковски, за да може CVC да получи дяла от 47,2% на по-ниска цена, след като други потенциални купувачи предлагали повече пари. Бърни пък остава управляващ правата посредством фирма, собственост на CVC.

Екълстоун от своя страна отрича да е давал подкуп и обяснява, че е дал парите на Грибковски, защото последният го заплашвал да даде фалшив сигнал на британските данъчни власти за бизнеса на англичанина и по този начин да затрудни работата му.

През юни миналата година Грибковски бе осъден на 8,5 г. затвор. Очаква се той да бъде и главният свидетел в делото срещу Екълстоун. Адвокатите на англичанина обаче смятат, че не може да се вярва на показанията на германеца, защото той бил осъден престъпник, който многократно ги е променял. В началото на процеса срещу Грибковски той твърдеше, че е получил парите по консултантски договор. В последствие той се призна за виновен, за да бъде намалена присъдата му.

„Ако ми помогнете, да продам правата за Формула 1, тогава ще Ви ангажирам като консултант“, заявил Бърни на Грибковски според първоначалните показания на последния. „Просто ми назовете число.“

Адвокатът на Екълстоун, Свен Томас, според който Грибковски описвал среща между двамата през май 2005 г., а не както твърди германеца на 20 юни 2005 г., на която Бърни казал: „Аз ще се погрижа за Вас“.

„Проверили сме всички възможни срещи между двамата, но не знаем, дали двамата са се срещали на 20 юни, въпреки че е имало записана уговорка“, обяснява Томас. „Бърни не си спомня да се е срещал с Грибковски тогава.“

Става дума за деня след легендарната Гран при на САЩ на пистата Индианаполис, когато колите каращи с Мишлен се оттеглиха от състезанието поради причини, касаещи сигурността.

„Съмнявам се след състезанието с шест коли да е имало подобна среща, защото в този момент е имало достатъчно други по-важни теми за разискване. Още повече, че цената на дяла след това състезание със сигурност е паднала значително.“

CVC от своя страна заявиха, че напълно подкрепят Бърни и че през изминалите три години можели да го отстранят по всяко време, но не го направили, защото му имали пълно доверие.