Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Аферата „Хорнер“: Разследването е приключило, очаква се решение до ден-два

Аферата „Хорнер“: Разследването е приключило, очаква се решение до ден-два

5679
0
Кристиан Хорнер
Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Разследването срещу Кристиан Хорнер по все още неоповестени официално обвинения е приключило, твърди Скай Спортс F1. Според неофициална информация проверката е за сексуален тормоз и има над 100 доказателства. Докладът от разследването бил над 100 страници и вече е в Ред Бул в централата на компанията в Австрия. Решение по случая се очаква до ден-два – преди началото на състезателния уикенд за първия кръг от сезон 2024 в Бахрейн.

За разследването срещу Хорнер се разбра в началото на февруари. От Ред Бул потвърдиха, че има такава проверка и нищо повече. Междувременно слуховете за какво точно става дума се разразиха с пълна сила. Хорнер категорично отрече обвиненията.

50-годишният английски мениджър остана на поста си по време на цялото разследване. Това не бе прието добре дори в самата Формула 1. Отстрани коментарите бяха още по-тежки, а от Форд направо изгубиха търпение, след като не получиха информация какво се случва в Милтън Кийнс. Според информация на немския уебсайт f1-insider.com Хорнер бил настроил срещу себе си в последната година семейство Верстапен, Хелмут Марко, Ейдриан Нюи и ръководството на компанията Ред Бул в Австрия.

„Хорнер живее на друга планета. Вече е извън реалността“, бил често чуван коментар в Ред Бул

Смята се, че Хорнер остана на поста си дори по време на разследването заради подкрепата на тайландската фамилия Йоовидя, която притежава контролния пакет акции на Ред Бул. Щетите върху имиджа на компанията обаче са такива, че това може да не е достатъчно да остане във Формула 1. Заплахата от разпадане на сътрудничеството с Форд за конструиране на задвижваща система за 2026 г. също е от значение.

„Виждал съм и съм взимал много грешни решения. Но ситуацията в Ред Бул е най-абсурдното нещо, което някога съм наблюдавал“, заяви бившият собственик и шеф на F1 отбор Еди Джордан.

„Разбира се, първоначално важи презумпцията за невинност. Но вярва ли някой сериозно, че служителката си е измислила обвиненията? Ако Хорнер е невинен, тя ли е виновна? Вредите върху имиджа на Ред Бул вече са огромни. Някой трябва да прекрати тази агония сега“, допълни Джордан.