Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Аферата „Хорнер“: Разследването вероятно няма да приключи до представянето на Ред Бул...

Аферата „Хорнер“: Разследването вероятно няма да приключи до представянето на Ред Бул RB20 или дори началото на сезона

3335
0
Кристиан Хорнер
Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Разследването на обвиненията срещу Кристиан Хорнер в непристойно поведение продължи с изслушване на английския мениджър на Ред Бул. Резултати от проверката обаче е малко вероятно да има скоро, включително до представянето на новия болид на отбора от Милтън Кийнс за сезон 2024 RB20. Презентацията е насрочена за 15 февруари. Засега Хорнер остава на поста си и продължава да изпълнява задълженията си. От страна на Ред Бул – компанията и тима в F1 – няма никакви коментари нито относно разследването, нито относно това дали той ще присъства на представянето.

„Както вече бе посочено, не е уместно да коментираме преди приключване на разследването“, е заявил говорител на Ред Бул, цитиран от racefans.net.

Според информация от различни източници разследването на Хорнер може да продължи чак до началото на новия сезон във Формула 1. Компанията Ред Бул нае външна адвокатска кантора, за да извърши проверката

Докато все още се гадае какви са обвиненията срещу Хорнер, то вече започнаха да се появяват анализи кой би могъл да го замести ако в крайна сметка бъде освободен или си подаде оставката, въпреки че до момента категорично отказва да го стори. Най-често споменаваният вариант е спортният директор на Ред Бул F1 Джонатан Уитли. Той е един от общо седмината души, които са били в отбора за всички победи от създаването му досега. Останалите са Хорнер, Хелмут Марко, инженерния директор Пол Монахан и трима механици. Седмината си направиха специална снимка в Канада миналата година по случай 100-тната победа на Ред Бул в Гран при. Уитли познава перфектно целия тим и хората в него. Има огромен опит, а издигането начело на екипа на вътрешен човек би подействало успокояващо след скандала.

За възможен заместник на Хорнер е сочен и Оливер Минцлаф. Той е един от тримата души в борда на Ред Бул, които се занимават с ежедневната работа в концерна. Бордът бе създаден след смъртта на Дитрих Матешиц и дейността бе разделена на три. Според една от теориите в публичното пространство скандалът с Хорнер е следствие именно от желанието на Минцлаф английският мениджър да се махне.

Това обаче не са единствените опции. В момента има няколко души с опит в ръководството на отбор от F1, които са без работа

Т.нар. gardening leave на Матия Биното вече изтече. Отмар Шафнауер бе освободен от Алпин миналата година. Гюнтер Щайнер пък остана без работа в началото на тази.

През последните дни към списък бе добавено и името на Оливър Оукс. Понастоящем той е шеф на Хайтек GP. Участвал е в създаването на академията на Ред Бул на по-ранен етап от кариерата си, познава Марко и други хора от тима в Милтън Кийнс.

Междувременно английското издание „Hello!“ по странно съвпадение на обстоятелствата публикува фийчър за семейния дом на Кристиан и Гери Хорнер в деня на изслушването на мениджъра. Подобни материали се подготвят предварително значително преди излизането си. Все пак този изглеждаше доста странно на фона на информациите, че бившата певица от „Спайсгърлс“ се заливала в сълзи заради обвиненията срещу съпруга ѝ.