Начало Автомобили AFL+ и LED Matrix – системи на Opel, превръщащи мрака в светлина

AFL+ и LED Matrix – системи на Opel, превръщащи мрака в светлина

88
0

Да виждаш и да бъдеш забелязван е особено важно през настоящия сезон, когато продължителността на дните намалява и шофьорите са принудени да карат по-дълго през тъмната част на денонощието. Модерните технологии в областта на светлините спомагат за изключително повишаване на безопасността на пътя, а марката Opel е сред водещите в тази сфера с модерни светлинни технологии като отличената с множество награди адаптивна система на предните светлини AFL+ (Adaptive Forward Lighting). Автомобилният производител от Рюселсхайм прави тези системи достъпни и за притежателите на по-малки автомобили в по-ниските класове, с което разширява значително достъпа до тях за широк кръг потребители.

Концептуалният модел Monza Concept и неговите многобройни и различни функции и системи с LED елементи не са единственият фактор, който загатва какво можем да очакваме от моделите на Opel през следващите години. Инженерите на Opel вече са още една стъпка по-напред, разработвайки и подготвяйки за официално представяне система, позната като матрични LED светлини. Тя буквално превръща нощта в ден пред очите на водача без никаква опасност от заслепяване на насрещно движещите се участници в движението. Със своите предимства системата ще позволи по-бърза реакция от страна на човека зад волана и ще подобри неимоверно възможността за предотвратяване на произшествия на пътя.

Последното поколение на системата AFL+ заедно с допълнително усъвършенстваната и разполагаща с по-големи възможности фронтална видеокамера Opel Eye предлагат до десет различни светлинни функции (виж допълнителната информация в приложението) и са на разположение на потребителите в много от моделите в гамата на марката Opel. SUV моделът в малкия клас Mokka и семейството от модели на Astra се отличават с изключително ефективни и отличени с редица награди светлинни технологии за безопасност. Същото е валидно в пълна степен и за кабриолета от среден клас Cascada, компактния ван Zafira Tourer и новата Insignia. Tази новаторска система води до драстично повишаване на безопасността на пътя при едновременно намаляване на умората и стреса у водача при шофиране през тъмната част от денонощието. Възможността за промяна на характеристиките на светлинния сноп от биксеноновите предни светлини дава възможност за автоматична адаптация на светлините към различни ситуации и състояние на пътя, стил на шофиране и метеорологични условия чрез промяна на разпределението на светлината върху платното. Налице са различни режими за движение в градски условия, пешеходни зони, извънградски отсечки, магистрали и неблагоприятни метеорологични условия. В допълнение към това, системата AFL+ включва функции като динамичното осветяване на кривата на завоя, светлините за подобряване на видимостта при маневри на кръстовища, както и енергоспестяващите дневни светлини с LED елементи. Насоката и интензивността на светлинния поток се променят напълно автоматично в зависимост от ъгъла на отклонение на волана и скоростта на движение на автомобила. Част от системата AFL+ е и функцията за автоматично управление на дългите светлини, която превключва самостоятелно на къси светлини в случаите, в които монтираната в основата на огледалото за обратно виждане на челното стъкло и насочена напред видеокамера регистрира предните светлини на приближаващи отсреща или задните светлини на движещи се по платното отпред превозни средства. Наред с това се предлага и специален пакет оборудване „Светлини и видимост” (Light and Visibility Pack), който включва автоматично управление на късите светлини с разпознаване на тунели и сензор за автоматично включване на чистачките при дъжд.

Инженерите в международния технологичен и развоен център на Opel в Рюселсхайм в момента работят върху следващото поколение светлинна система, която ще бъде използвана при бъдещите модели на марката Opel. И в този случай става дума за технологично предимство и удобство, запазено до момента единствено за представителите на луксозния сегмент на автомобилния пазар. Матричната LED система предлага мощни дълги светлини, които не крият опасност от заслепяване на другите участници в движението и позволяват автоматична, постоянна адаптация към променящите се условия на пътя. В този смисъл действието на матричните LED светлини е близко до функциите на системата AFL+, която работи с подкрепата на фронталната видеокамера Opel Eye, но не се изчерпва с тях. При нея в момента, в който бъде установено наличие на сетлинни източници от приближаващ насрещен трафик или от движещи се по платното отпред автомобили, LED елементите, отговорни за осветяване на съответните зони, се изключват индивидуално, докато останалата част от платното остава оптимално ярко осветена.