Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Акционери на Даймлер искат излизане от Формула 1

Акционери на Даймлер искат излизане от Формула 1

33
0
Дитер Цетче,Михаел Шумахер,Нико Розберг

След разочароващия старт на сезона в Мерцедес вече се заговори за възможно напускане на спорта. Причина за това са не само различията между ръководството на екипа и Бърни Екълстоун по отношение на новия договор Конкорд, но и вътрешният скептицизъм в компанията.

На събранието на акционерите на концерна Даймлер (въпреки печалбата от повече от милиард евро за 2011 г.) имаше сериозни критики. При това след като 40% от печалбата бе раздадена под формата на дивиденти. Според акционерите конкурентите от Ауди и BMW се развивали по-добре.

„BMW и Ауди определено са мерило за всички в премиум сегмента“, смята мениджърът Инго Шпайх от Юниън Инвестмънт. Тази фирма притежава според последните данни 0,6% от акциите на концерна, което означава, че Шпайх има решаващ глас събранието на акционерите.

Според същия човек ангажиментът на фирмата във Формула 1 трябва да бъде прекратен – изказване, което бе посрещнато с аплодисменти от мнозинството от 6-те хиляди човека на събранието.

Шефът на Даймлер Дитер Цетче обяви план за 11 млрд. евро инвестиции. Дали Даймлер ще устои на натиска на акционерите и ще си позволи да продължи участието във Формула 1, все още е под въпрос.

Според някои слухове компанията ще използва настоящата ситуация, за да постави Екълстоун под напрежение при преговорите за новия Конкорд. Според тях заплаха за напускане на Формула 1 е тотално несериозна и ще бъде използвана единствено, за да се спечелят преференциални условия за отбора на Мерцедес.