Начало Рали Ал-Атия отново най-бърз, Петерхансел близо до него

Ал-Атия отново най-бърз, Петерхансел близо до него

78
0
Стефан Петерхансел

Насър Ал-Атия с Тойота Хайлукс беше най-бърз и в 4-ия етап на рали Дакар при автомобилите, който са колите камионите и категорията SxS беше с дължина 405 км от Арекипа до Такна. Той изпревари само 1:52 мин Стефан Петерхансел с Мини Бъги, който вече е втори в генералното класиране, на близо 9 мин зад катареца.

Язеед Ал-Ражи с Мини 4х4, който досега заемаше 2-ото място, имаше проблеми. Хоан Рома и Якуб Пригонски с Мини 4х4 се придвижиха на 3-о и 4-о място, а Ал-Ражи остана 5-и. Пети в етапа остана 9-кратния WRC шампион Себастиен Льоб с Пежо 3008 DKR. Французинът спука гуми на 3 пъти и вече е на 50 мин от Ал-Атия.

За моторите и машините ATV етапът също беше с дължина 405 км, но от Арекипа до Мокена. При мотоциклетистите Рики Брабек с Хонда излезе начело в след победа в 4-ата отсечка от състезанието. Той изпревари с 6:19 мин Матиас Валкнер с КТМ и задмина Пабло Кинтанила с Хускварна в генералното с 2:19 мин.

Това е втора етапна победа за Брабек в тазгодишния Дакар, който се провежда само на територията на Перу. Кинтанила от своя страна днес изостана с 20 мин от най-бързия и загуби лидерството. Трети и 4-и в общото подреждане са Тоби Прайс и Сам Съндърланд с КТМ, като те заеха същите позиция и в отсечката.

В клас ATV първи за отсечката беше аржентинецът Николас Кавилясо с Ямаха. Последният бе най-бърз и в първите 2 дни. Днес той завърши на 4:11 мин пред Жеремиас Гонзалес Фероли с Ямаха. Трети остана Александър Жиру също с Ямаха. Авансът на Кавилясо в общото класиране вече е цели 34 мин пред Гонзалес Фероли, а Жиру е 4-и на повече от час. Трети на 47 мин е Густаво Галего с Ямаха.

В SxS доскорошният лидер Франсиско Лопес Контардо имаше доста тежък ден. Той загуби 1 час и 16 минути и се срина в генералното класиране до 5-о място. В същото време шампионът в ATV от 2017 Сергей Карякин постигна етапна победа и излезе начело в общото класиране.

При камионите най-бърз в етапа беше Андрей Каргинов с Камаз, следван от Мартин Мачик с LIAZ. Така руснакът се изкачи до второ място в генералното класиране на 5 мин зад лидера Едуард Николаев. Трети в него е Дмитри Сотников с Камаз, а иззоставането на 4-ия Мачик спрямо водача е близо 29 минути.