Начало Рали Ал-Атия стартира сезона си във WRC, Нювил ще се старае да финишира...

Ал-Атия стартира сезона си във WRC, Нювил ще се старае да финишира в Швеция

70
0
Насър Ал Атия

Насър Ал-Атия започва следващата седмица сезона си в световния рали шампионат, докато Тиери Нювил се подготвя да разбере какво означава да кара на сняг в Швеция. И двамата ще са със Ситроен DS3 WRC като пилотите на заводския тим Себастиен Льоб и Мико Хирвонен.

Ал-Атия – победител в Дакар за 2011 г. и шампион в PWRC през 2006 г. – пропусна първия кръг от първенството, тъй като отново бе в Южна Америка (където обаче отпадна от състезанието). Сега му предстои напълно различно предизвикателство от това в Аржентина и Чили, но катарецът има известен опит от трите си участия в Швеция (през 2004, 2007 и 2008 г.). Познавайки силите си на сняг, Насър си поставя сравнително скромни цели за първия си рали старт от световния шампионат за 2012 г.

Присъединяването ми към отбор като Ситроен си е постижение за мен, но и началото на едно ново приключение. Да карам в най-добрия тим на света редом до състезатели като Льоб и Хирвонен е крайно радващо и се надявам да науча много от тях. В Швеция ще внимавам, защото опитът ми на лед е ограничен. По принцип чувството е същото, както когато караш на пясък. Но се вдигат доста сериозни скорости и това ще изисква повече прецизност – обясни пилотът.

Ал-Атия ще участва освен в оставащите 12 кръга на WRC и в още един куп надпревари. 41-годишният състезател ще се опита да спечели за осми път близкоизточния рали шампионат, а освен това ще участва и в Олимпийските игри в Лондон това лято, при това в крайно необичайна дисциплина: стрелба по глинени панички!

Тренирам упорито и за това. Преди две седмици изравних световния рекорд със 150 попадения. В света има само трима стрелци с такъв резултат, така че това говори добре за Игрите – допълни Насър.

Тиери Нювил пък ще участва за първи път в рали Швеция и затова не е съвсем наясно какво да очаква.

Никога преди не съм се състезавал в подобни условия. Ще трябва да уча много неща за снежните гуми, за тези с шипове, за работата върху лед. Очаквам първоначално да се чувствам доста странно. Целта ми е да стигна до финала, нищо повече. Все пак току-що започнах във WRC и ми предстои дълъг път. Имах късмет да стана част от много професионален екип, така че ще послушам всеки даден ми съвет – сподели белгиецът.