Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Албон: Не бях подготвен за дебюта си във Формула 1

Албон: Не бях подготвен за дебюта си във Формула 1

1198
0
Алекс Албон
Алекс Албон, снимка Уилямс

Aлекс Албон не е бил подготвен за дебюта си във Формула 1. Състезателят от тайландски произход трябваше да участва във Формула Е в началото на 2019 в екипа на Нисан. Въпреки това той бе привлечен в тима на Торо Росо като съотборник на Данил Квят. Преди това той се състезаваше във Формула 2 в тима на Дамс, където бе съотборник на Николас Латифи. Пилотът на Уилямс признава, че внезапната промяна в плановете му е била твърде рязка. 

В средата на първата си кампания в спорта Албон премина в главния екип на Ред Бул, заменяйки Пиер Гасли. Въпреки това той не успя да достигне нивото на световния шампион Макс Верстапен. През 2020 записа два подиума, но въпреки това загуби титулярното си място при Червените бикове. Алекс прекара 2021 като тестов и резервен пилот на Ред Бул и караше автомобил на Ферари в немския пистов шампионат ДТМ. Там записа една победа и четири подиума, което го постави на шеста позиция в крайното класиране.

Албон получи втори шанс във Формула 1 от екипа на Уилямс. Там той отново ще си партнира с Николас Латифи. Двамата състезатели ще бъдат с равен статут в началото на сезон 2022.

„Всичко се случи в последния момент. Не бях подготвен за дебюта си във Формула 1“, каза Албон.

„Не искам да навлизам в подробности за това какво точно се случи. Беше доста сложно, защото имах договор с Нисан и всичко не стана толкова лесно. Трябваше да премина от Формула Е към Формула 1“.

„Очевидно искам да съм във Формула 1 в този етап от моята кариера. Това е детската ми мечта. Просто трябваше да намеря място в някой тим и съм много щастлив, че имам втори шанс“.

Албон разбрал, че ще участва във Формула 2 в края на втория си сезон във Формула 3 и бил много щастлив от реализирането на детската си мечта.

„Това беше толкова бърз процес. Докато карах във Формула 2 нямах големи очаквания да премина към следващото ниво. И изведнъж получих обаждане от Торо Росо. Това много ме зарадва и нямаше как да откажа. Първият ми официален тест бе в Барселона. След като излязох от бокса и се завъртях на четвърти завой, си казах& „О боже, в какво съм се забъркал““, обобщи Алекс Албон.