Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Албон: Нямаме същата скорост в състезанията, но ще се борим

Албон: Нямаме същата скорост в състезанията, но ще се борим

552
0
Алекс Албон
Алекс Албон; снимка: Виктор Алекян

Иван Тенчев, Зандвоорт. Алекс Албон бе много щастлив, че се класира на втора редица на стартовата решетка за Гран при на Нидерландия. С широка усмивка и пословичната си прямота обаче пилотът на Уилямс сподели след квалификацията, че в състезанието едва ли ще успее да повтори този успех, особено ако пистата Зандвоорт е суха.

„За жалост нямаме същата скорост в състезанията както в една бърза обиколка и едва ли ще можем да се борим в дългата дистанция с намиращите се зад нас Ферари, Астън Мартин, Мерцедес. Но това е различна писта. Не е така лесно да се изпреварва, както на Спа или на Силвърстоун. Ще опитам да остана колкото може по-дълго в челото“, заяви Албон, който вече направи няколко запомнящи се състезания тази година

Квалификацията бе отлично управлявано от тима, воден от бившия шеф на Мерцедес в тази област – Джеймс Ваулс. И Албон, и съотборникът му Логан Сарджънт използваха допълнителни комплекти интермедии в началните фази, но стигнаха Q3. За американеца това бе първи подобен резултат. Но ако след това той се разби в началото на финалната фаза, то Албон зае четвъртата позиция.

„Просто имах чувството, че намерих точния начин на работа на колата рано. Не сме си играли твърде много с настройките от края на първата тренировка. Чувствах се уверен, а това е супер важно на писта като тази, която е толкова тясна, толкова безкомпромисна и в същото време карахме при смесени условия. Наистина трябва просто да се почувствате едно цяло с колата и аз го направих този уикенд“, каза още Албон.

„Става дума за това, че накарахме колата да се движи на лимита си и това се получи в квалификацията. Но не мисля, че ще успеем да го сторим през целия уикенд. Това е моето обяснение. Не е тайна, че обикновено не сме добри на пистите с голяма притискаща сила, но тук се получи. Единственото ми обяснение е, че е имало наистина приятен насрещен вятър в много от тези завои, които са трудни за нас по принцип, защото нямаме толкова аеропритискаме, колкото ни се иска в завой 9, 11. Те винаги са били ужасни за нас, но не и днес. Разбира се, изборът ни на гуми също изигра много важна роля и в крайна сметка сме доволни“, добави Албон.